lijepe vijesti

Opća bolnica Varaždin obnovila status 'Rodilišta – prijatelja djece'

Objavljeno: 23.11.2023. 12:44

Zadnja izmjena: 23.11.2023. 12:44

Opća bolnica Varaždin dobila je priznanje o obnovi statusa „Rodilišta – prijatelja djece”, koje je na konferenciji '30 godina promicanja dojenja u Hrvatskoj' primio Tomislav Sajko, voditelj Odjela za neonatologiju i jedinice intenzivnog liječenja novorođenčadi.

Program 'Rodilište – prijatelj djece' globalna je inicijativa koju su pokrenuli UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao podršku majkama na početku dojenja. Varaždinsko rodilište prvi put je primilo priznanje 1996. godine, a obnovljeno je 2009. godine. Od tada redovito implementira program 'Deset koraka za uspješno dojenje', promiče dojenje kao najbolju prehranu, pruža podršku majkama i potiče ih na dojenje, omogućuje zajednički boravak djeteta uz majku te educira osoblje varaždinskog rodilišta.

– Dojenje je na početku važan faktor jer puno znači za djecu u kasnijim fazama života. Majčino mlijeko ima protutijela, probavljivije je i hranjivije od zamjenske hrane te, dugoročno gledano, djeca su zdravija. Imaju manje alergija, manje obolijevaju i sprječava se pretilost. Dojena djeca kasnije u životu imaju bolju imunološku podlogu i nemaju predispozicija za debljinu, dok djeca na umjetnoj hrani često budu deblja, što sa sobom nosi određene rizike. Ako situacija ipak zahtijeva adaptiranu hranu, u bolnici se djeca hrane na čašice, a izbjegavaju se bočice i dude – objasnio je Sajko i dodao da su ove godine priznanje dobila i rodilišta u Čakovcu, Šibeniku i Gospiću.

Komentari