DOZNAJEMO

Kako operacija mršavljenja u Varaždinu postaje hit za strance

Operacija mršavljenja je operacijski zahvat koji mijenja anatomiju probavnog sustava i time omogućuje ljudima da smršave. Osim kirurga, u cijeli je proces uključen čitav niz stručnjaka koji zajedno donosi odluku o tipu operativnog zahvata koji je najpogodnji za pacijenta. Ipak, ovakav tip operacije nije za sve pacijente...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.02.2022. 08:34

Zadnja izmjena: 13.02.2022. 08:57

Osim što Varaždinska županija ima veliki potencijal za tzv. uvoz umirovljenika, sve više stranih državljana dolazi u varaždinsku bolnicu i na ''operaciju mršavljenja''.

Našim pacijentima troškove pokriva HZZO i varaždinska je bolnica jedna od četiri ustanove u Hrvatskoj koja obavlja ovakav zahvat. Tu su stranci prepoznali svoju priliku te prema riječima abdominalnog kirurga Alena Pajtaka, u sve većem broju dolaze u Varaždin kako bi se na jeftiniji način riješili ovaj problem.

- Trenutačno imamo dvoje pacijenata iz Njemačke koji su izrazili želju da se kod nas operiraju i plate takav operativni zahvat. Našim pacijetnima to plaća HZZO, ano omogućeno je i plaćanje takvog operatinog zahvata. Poanta priče je da smo ipak jeftiniji od zapada - rekao je Pajtak u eTV studiju. 

''Ugledajmo se u Sloveniju''

Kako dodaje, u barijatrijskoj kirurgiji koja je u Hrvatskoj tek u povojima vidi priliku za razvijanje zdravstenog turizma.

- Mi bismo se već mogli ugledati una Sloveniju. "Slovengradec" je ustanova slična varaždinskoj bolnici koja već godinama vrlo dobro funkcionira u području barijatrijske kirugije i zapravo su razvili barijatrijski turizam. Omogućuju strancima da kod njih plaćaju ovaj tip operativnog zahvata - rekao je Pajtak. 

Što je operacija mršavljenja?

Operacija mršavljenja je operacijski zahvat koji mijenja anatomiju probavnog sustava i time omogućuje ljudima da smršave. Osim kirurga, u cijeli je proces uključen čitav niz stručnjaka koji zajedno donosi odluku o tipu operativnog zahvata koji je najpogodnji za pacijenta. Ipak, ovakav tip operacije nije za sve pacijente, nego se odluka bazira na indeksu tjelesne mase. Ukoliko se pacijenti odluče na ovakav operacijski zahvat, najprije se moraju javiti svojem obiteljskom liječniku.

Liječnici, nositelji sustava

U eTV studiju, zajedno s kirurgom Alenom Pajtakom, gostovao je i ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak. Govoreći o potencijalima varaždinske bolnice, zaključio je kako su ipak pretpostavka svega ljudi, odnosno osoblje.

- Ljudi su nešto što je neprocjenjivo i treba im dati maksimalne uvjete da oni budu zadovoljni, da dođu u Varaždin, da žive i rade u Varaždinu i da ovdje imaju svu potrebnu infrastrukturu, ne samo u profesionalnom već i u privatnom životu, u što se uključila i Županija koja u ovom pravcu i plaća doktorske studije mladim ljudima koji će kasnije nositi zdravstveni sustav - rekao je Poljak.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak i kirurg Alen Pajtak pogledajte ovdje:

 

Komentari