nadmudreni roditelji

OPREZ Evo kako klinci u Varaždinu, ali i cijeloj Hrvatskoj varaju roditelje preko e-dnevnika

Objavljeno: 30.11.2017. 10:04

Zadnja izmjena: 30.11.2017. 12:32

Uvođenje e-dnevnika u škole svakako ima svoje prednosti za nastavnike, učenike i roditelje što se tiče upućenosti i dostupnosti pregleda ocjena i ostalih zabilješki, no tu je potrebna velika opreznost i to roditelja. O čemu se zapravo radi?

Sasvim sigurno neki roditelji već znaju za ovu 'fintu' i nije im nikakva novost, no isto tako zasigurno postoje i oni koji nikad nisu čuli za ovo pa evo jedne male informacije, a ujedno i pomoći.

Naime, program e-dnevnika dopušta učenicima da priliko otvaranja svojih ocjena u e-dnevniku, mogu iste vrlo lako promijeniti i napisati ocjene koje žele, nakon čega roditeljima pokažu takve promijenjene ocjene. No na sreću, to je tek privremeno jer takve dopisane ocjene ne mogu se sačuvati, odnosno 'sejvati' budući da je e-dnevnik dobro zaštićeni i podaci se u njemu ne mogu mijenjati.

Dakle, učenici preko web preglednika mogu urediti stranicu, međutim dok se stranica osvježi, tj. 'refresha' sve se vraća na staro stanje stvari prije izmjene. Tako se ocjene mogu screenshot-at i takve uljepšane pokazati roditeljima ili isprintati.

Iako je srećom moguće samo trenutno uljepšati ocjene, dovoljno je za prevaru i obmanu roditelja koji nerijetko ostaju u nevjerici i poprilično zbunjeni te razočarani kada dolaskom u školu saznaju prave ocjene svojeg djeteta. Stoga roditelji, informirajte se i educirajte po pitanju informatičkih mogućnosti i imajte lozinku za e-dnevnik.

Komentari