neslaganja u odboru

Oko zapošljavanja učiteljice engleskog podijelio se školski odbor, a ravnateljica poručuje da "neće odustati"

U OŠ Svibovec (Varaždinske Toplice) došlo je do neslaganja članova školskog odbora vezano uz zapošljavanje na mjestu učiteljice engleskog jezika na neodređeno vrijeme. Ravnateljica Melita Mesarić s jedne strane tvrdi da joj se nameće zapošljavanje "po političkoj liniji", dok iz Županije poručuju kako to "nije moguće".

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.10.2018. 13:46

Zadnja izmjena: 25.10.2018. 13:56

U OŠ Svibovec (Varaždinske Toplice) došlo je do neslaganja članova školskog odbora vezano uz zapošljavanje na mjestu učiteljice engleskog jezika na neodređeno vrijeme. Ravnateljica Melita Mesarić s jedne strane tvrdi da joj se nameće zapošljavanje "po političkoj, rodbinskoj ili kumstvenoj liniji", dok iz Županije poručuju kako to "nije moguće".

Naime, prema riječima ravnateljice, škola je već drugi put raspisala javni natječaj za potrebno radno mjesto i oba ga puta morala poništiti iz razloga što  vanjski članovi školskog odbora (1 predstavnik vijeća roditelja i 3 člana koja imenuje osnivač, odnosno Županija) ne prihvaćaju osobu koju ona predlaže za sporno radno mjesto. Mesarić tvrdi kako je to zbog rodbinskih i kumskih veza druge kandidatkinje za isto radno mjesto.

- Ovo je mali kraj i sve se zna! Na mene se sa svih strana vrši pritisak, čak mi je poručeno kako "neće biti dobro" ako ne popustim, međutim ne namjeravam popustiti! - kaže ravnateljica koja smatra indikativnim činjenicu kako je školski odbor već dvaput odbio njezin prijedlog, što se dosada događalo, kako nam je rekla - vrlo rijetko.

Zamjenik župana Tomislav Paljak, kojega smo pitali za komentar tvrdnji ravnateljice, smatra kako takav slučaj nije moguć s obzirom da u školskim odborima tri člana dolaze iz redova osnivača, nad kojim prevladavaju tri člana iz same škole i jedan predstavnik roditelja:

- Politika, kad bi i htjela, ne može nametati svoja zapošljavanja, što je dobro, jer se time zadržava neovisnost obrazovnog sustava. U konkretnom slučaju mora doći do dogovora ravnateljice i članova školskog odbora onako kako to nalaže Zakon - stava je dožupan Paljak.

Komentari