iznimni rezultati

Ova Varaždinka briljira na Oxfordu i danas će dobiti nagradu Grada, razgovarali smo s njom

Aleksandra Saša Božović je studentica četvrte godine matematike na Sveučilištu u Oxfordu, kamo je stigla nakon brojnih uspjeha na srednjoškolskim natjecanjima i olimpijadama iz matematike.
Objavljeno: 06.12.2021. 08:17

Zadnja izmjena: 06.12.2021. 08:19

Povodom Dana Grada Varaždina na svečanoj će se sjednici dodijeliti priznanja, a Aleksandra Saša Božović će primiti nagradu Grada Varaždina za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike.

Aleksandra je studentica četvrte godine matematike na Sveučilištu u Oxfordu, kamo je stigla nakon brojnih uspjeha na srednjoškolskim natjecanjima i olimpijadama iz matematike. Sudjelovala je i na kvizu Potjera, a kako kaže, svoju budućnost vidi u istraživanju ili u poučavanju matematike na sveučilišnoj razini.

Najveći poticaj joj je obitelj koja je odmalena poticala njene znanstvene interese, profesori u osnovnoj i srednjoj školi i na Centrima Izvrsnosti Varaždinske županije iz matematike i fizike, kao i tutori na koledžu Balliol na Oxfordu.

- Veoma sam zahvalna Gradskom vijeću Grada Varaždina te svima koji su me podržavali u mom obrazovanju te omogućili da postignem ovakve rezultate. Ovo priznanje vrijednosti moga rada biti će mi dodatni poticaj za daljnji trud u mom budućem školovanju i znanstvenom radu. Nadam se da ću u budućnosti svojim radom moći dati doprinos razvoju znanosti i obrazovanja u Varaždinu i Republici Hrvatskoj, te se pokazati dostojnom ove ugledne nagrade – rekla je.

Nastavlja studij

U rodni Varaždin, kako kaže, ne planira se vratiti tako brzo. Ovog je ljeta sudjelovala u projektu istraživanja na Matematičkom Institutu pod nadzorom mentora s instituta, što joj je dalo jasniju predodžbu o matematičkom istraživanju. Stoga, planira nastaviti svoje školovanje te je u procesu prijava za doktorski studij matematike na nekoliko sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

Komentari