preporuka hzz-a

Ova su zanimanja u Varaždinskoj županiji najtraženija i s njima ćete sigurno naći posao

HZZ je objavio obrazovne programe u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata....
Objavljeno: 23.01.2023. 09:11

Zadnja izmjena: 23.01.2023. 09:11

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja gdje možemo detaljnije vidjeti potrebu tržišta za pojedinim zvanjima.

Konkretno, HZZ je objavio obrazovne programe u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata. Što se Varaždinske županije tiče, preporuka je da se poveća broj upisanih učenika u obrtnička zanimanja. Između ostalih, tražena zanimanja su zavarivač, automehaničar, vozač motornog vozila, elektroinstalater, tesar, zidar, bravar, konobar, krojač, autolakirer, armirač...Što se tiče četverogodišnjih ili petogodišnjih zanimanja, HZZ preporučuje da se poveća broj upisanih učenika koji će se školovati za medicinske sestre/tehničare, elektrotehničare i strojarske računalne tehničare.

Što se pak tiče sveučilišnih studija, veći broj upisanih i stipendiranih studenata trebalo bi biti u području medicine, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, logopedije, farmacije, matematike, strojarstva, građevinarstva, stranih jezika...

Komentari