najnoviji podaci

Ove godine gotovo duplo više poginulih na cestama Varaždinske županije nego lani

Objavljeno: 08.11.2022. 11:17

Zadnja izmjena: 08.11.2022. 11:17

Foto: Luka Šalamun

Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije danas je održao svoju 5. sjednicu, a Županijska uprava za ceste predstavila je program zimske službe na županijskim i lokalnim cestama 2022/2023. godine.

Kako je bilo rečeno, u prvih deset mjeseci 2022. godine na prometnicama Varaždinske županije smrtno su stradale 22 osobe, što čini povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu, kada je u istom razdoblju poginulo 11 osoba. Taj broj je, kaže voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec, najveći u posljednjih 12 godina. Ipak, manje je prometnih nesreća s poginulim osobama, a manje je i teških prometnih nesreća, dok je puno zatečenih osoba pod utjecajem alkohola u prometu.

- Kada govorimo o stanju u sigurnosti na cestama Varaždinske županije, ova godina bila je vrlo izazovna. Dogodila se najveća prometna nesreća s 12 poginulih osoba, ona nesreća s tri smrtno stradale osobe na prijelazu preko željezničke pruge, a upravo kako bismo preventivno djelovali i smanjili broj nesreća, formirali smo Savjet za sigurnost prometa na cestama. On djeluje na tri faktora koji su ključni za sigurnost, a to su prometnice, vozila i vozači - rekao je župan Anđelko Stričak.

Kako dodao ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, zimski uvjeti nastupanju 15. studenog te traju do 15. travnja iduće godine, a za nadolazeći period osigurano je tri tisuće tona soli, čime su ceste spremne za sve vremenske uvjete za nadolazeću zimu. Također, kako su najavili, Savjet za sigurnost predložit će nekoliko frekventnih prometnih križanja i prometnica za koje su potrebne određene mjere kako bi promet bio što sigurniji.

Komentari