predstavljanje tradicije

Ove se subote u Varaždinu obilježava Dan nacionalnih manjina

Objavljeno: 29.09.2021. 11:43

Zadnja izmjena: 29.09.2021. 11:43

Foto: Dino Možek

Ove se subote u Varaždinu održava Dan nacionalnih manjina, u čemu će sudjelovati srpska, albanska, slovenska, bošnjačka i romska nacionalna manjina. 

Predstavnici Grada Varaždina i Varaždinske županije te predstavnici nacionalnih manjina s područja Grada i Županije su tako najavili obilježavanje Dana nacionalnih manjina koji će se održati na Trgu kralja Tomislava od 10 do 13 sati. Ova manifestacija prilika je da se prezentira kulturno nasljeđe manjina poput plesova, glazbe, knjiga, hrane te ostalih proizvoda. Dan nacionalnih manjina u Varaždinskoj se županiji obično obilježavao treće subote u svibnju, no zbog epidemiološke situacije oni nisu bili održani prošle godine, a ove su godine bili odgođeni kako bi se obilježili uz Svjetski dan jezika. 

- Smatramo da trebamo napraviti sve što je u našoj moći kako bismo održali kontinuitet manifestacija koje promiču našu raznolikost. U gradu postoji nekoliko nacionalnih manjina koje svake godine imaju svoj dan te ga obilježavaju svojim kulturno-gastro programom. Na taj će način manjine programima približiti sugrađanima svoje proizvode, kulturu i tradiciju, kao i sve ono što ih čini upravo nacionalnim manjinama. Varaždinska županija i Grad rade na dobrim odnosima s predstavnicima nacionalnih manjina - rekao je zamjenik Grada Varaždina Miroslav Marković.

Komentari