novosti

Ovi će projekti obogatiti turističku ponudu naše županije - od razvoja pustolovog turizma do kušaonice meda

Projekti za koje su dobivena sredstva između ostalog obuhvaćaju uređenje kušaonice pivovare Saperlot, razvoj pustolovnog turizma, otvorenje kušaonice meda te prezentacijski centar vezan uz postojeću proizvodnju ruža i bobičastog voća.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.04.2022. 09:16

Zadnja izmjena: 18.04.2022. 10:05

Foto: ilustracija

Za poticanje ulaganja u turizmu Varaždinska županija je ove godine osigurala 1,3 milijuna kuna za ukupno 74 projekta, a zanimljivo je vidjeti koji će novi sadržaji obogatiti turističku ponudu naše županije.

Kako je tom prilikom istaknuto, projekti za koje su dobivena sredstva između ostalog obuhvaćaju uređenje kušaonice pivovare Saperlot, razvoj pustolovnog turizma, otvorenje kušaonice meda te prezentacijski centar vezan uz postojeću proizvodnju ruža i bobičastog voća.


Uređenje kušaonice pivovare Saperlot

Na temelju višestoljetne pivarske tradicije u Varaždinu, otvara se prva kušaonica koja će turistima predstaviti proizvodni proces pivovare i destilerije Saperlot. Podsjetimo, u studenom prošle godine se u Gojancu otvorila nova varaždinska pivovara i destilerija Saperlot, a njena namjena je proizvodnja craft piva i jakih alkoholnih pića. Vlasnici pivovare i destilerije Saperlot Ivica i Marijana Staneković tom su prilikom rekli su kako im je cilj obogatiti vrhunsku hrvatsku ponudu craft piva te time i turističku ponudu grada Varaždina i Varaždinske županije.

Medin breg – kušaonica i radionica suvenira

Na Varaždin Bregu je predviđeno otvaranje kušaonice meda uz prostor za izradu suvenira i ostalih radionica na temu med ali ostalih proizvoda od pčela. Kako stoji u opisu projekta, svaki će gost moći degustirati med i proizvode od meda, a u ponudi će se naći i oraganizirane umjetničke radionice za izradu svijeća od pčelinjeg voska i raznih ukrasa i figurica. Uz to, OPG Darabuš predviđa i uređenje šetnice - staza lavade koju su zamislili kao oazu gdje gosti mogu doći na 'antistres' terapiju' , popiti kavu ili čaj napravljen od svježe ubranog začinskog bilja. U planu je uređenje rubnog djela s punktom gdje će se postaviti ležaljke i selfie ljulačke.

Imanje Rose Hip Hill, novi prezentacijski centar

Planira se prezentacijski centar vezan uz postojeću proizvodnju ruža i bobičastog voća uz organizaciju sezonskih događanja, radionica i predstavljanja, otvaranje kušaonice. Imanje Rose Hip Hil proizvodnju ekološki uzgojenog voća prakticira od 2006 godine. Uz jabuke uzgajaju lješnjake, trešnje, šljive, šipak, maline i ružu Damascena, najmirisniju ružu uzgojenu ikad. U proljeće u vrijeme berbe ruža, trešanja i malina gostima će pružiti zadovoljstvo sudjelovanja u berbi i preradi, te naposljetku organizirati piknik u samoj plantaži. U jesen bi organizirali berbu šipka, jabuka i lješnjaka uz čajeve i đemove i svježe voće.

Razvoj pustolovnog turizma

Preuređenje i dogradnja centra za avanturistički turizam, prihvat gostiju i aktivnosti na rijeci Dravi. Turistička agencija More Adventure osnovana je 2017. godine s ciljem promicanja avanturističkog turizma kontintentalne Hrvatske. Sjedište agencije, sam grad Varaždin, smješten je na mnogim prometnim pravcima koji svake godine ogroman broj turista iz ostalih dijelova Europe vode južnije i mi smo upravo tu prepoznali priliku da prirodne ljepote i kulturne znamenitosti našega kraja ne ostanu samo jedna u nizu prolaznih točaka, kako za strane goste, tako i za domaće.

Komentari