razlike među crkvama

Ovo je jedini razlog zbog kojega svi kršćani ne slave Uskrs istoga dana

Objavljeno: 16.04.2017. 18:18

Zadnja izmjena: 16.04.2017. 18:21

Foto: Arhiva

Kršćanski se svijet odavno podijelio na tri velike grupacije - katolike, pravoslavne i protestante, a njihove se razlike očituju i u vremenu obilježavanja Uskrsa. Ove je godine specifičnost što ga svi slave istog dana, ali najčešće to nije slučaj.

Ključno je nesuglasje između Katoličke i Pravoslavne crkve - jer se protestanti obično drže onog datuma koji je prevladavajući u zemlji gdje djeluju. Razlika u datumu Božića uvjetovana različitim kalendarima - gregorijanskim, kojega se drži Katolička crkva i najveći dio svijeta te julijanskim, kojega se drži Pravoslavna crkva, premda ne i zemlje gdje su pravoslavci u većini. No, kod Uskrsa je stvar prilično drugačija, jer, za početak, Uskrs je za razliku od Božića pomični blagdan - dakle, nije fiksiranog datuma, premda je uvijek u nedjelju.

Puni proljetni mjesec

Oko samog načina računanja Uskrsa kršćani su se složili još 325. godine - stoljećima prije raskola između katolika i pravoslavaca - na ekumenskom koncilu u Niceji. Prema toj odluci, Uskrs se slavio u nedjelju nakon uskrsnog punog mjeseca. Uskrsni puni mjesec jest onaj prvi puni mjesec koji slijedi nakon proljetne ravnodnevice. U tom slučaju najraniji datum Uskrsa je 22. ožujka a najkasniji je 25. travnja. Ostala je tradicija da je ravnodnevica 20. ožujka - iako to nije točno prema astronomskim računicama. Prije ovog dogovora u 4. stoljeću Uskrs je dio kršćana slavio prvog ili drugog dana židovske Pashe i nije uvijek bio u nedjelju, a dio kršćana ga je slavio u nedjelju nakon početka Pashe.

Pravoslavna crkva nastavila se držati tog načela da Uskrs može pasti tek nakon Pashe. Pasha je upravo onaj blagdan tijekom kojega je - prema Novom zavjetu - Isus razapet na križ. Iz tih razloga najraniji datum Uskrsa za pravoslavne je 7. travnja, a najkasniji je 6. svibnja. Teorijski gledano, to bi značilo da razlika u datumima između katoličkog i pravoslavnog uskrsa može iznositi i više od 6 tjedana. Najčešće je pak razlika od jednog tjedna, ali, primjerice, 2024. godine katolici će slaviti Uskrs 31. ožujka, a pravoslavni 5. svibnja. Inače, tek 2025. godine očekuje nas ponovno zajedničko kršćansko slavljenje Uskrsa. Nedavno je papa Franjo predložio da svi kršćani slave Uskrs istog datuma - što za sad nije dovelo do dogovora među crkvama.

>> Varaždinski pravoslavci pozdravljaju inicijativu pape Franje o zajedničkom Uskrsu, ali...

Komentari