izvještaj hzz-a

Najnoviji podaci: Ovo je TOP 10 trenutno najtraženijih zanimanja u županiji

Sektori koji traže najviše radnika ih najviše i zapošljavaju pa se tako najviše radnika u srpnju tražilo u prerađivačkoj industriji...
Objavljeno: 13.08.2021. 13:22

Zadnja izmjena: 13.08.2021. 14:58

Foto: Ilustracija

Po drugi put u povijesti Republike Hrvatske zabilježen je najveći porast broja zaposlenih osoba koji je do 31. srpnja ove godine iznosio 1,60 milijuna, dok je 2008. godine iznosio 1,63 milijuna.

Posebnost ovog razdoblja je ta da se, za razliku od 2008., traže radnici iz trećih zemalja jer domaćih nema dovoljno. Jedno područje koje ima najveće potrebe za stranom radnom snagom, kao što smo nedavno pisali je i Varaždinska županija. Kada je riječ o konkretnim potrebama, najviše se radnika proteklog srpnja tražilo u prerađivačkoj industriji (34,5 %). Druga po redu najtraženija zanimanja ponovno je imao sektor zdravstvene zaštite (11,6 %), dok je u građevinarstvu, kao i u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima bio prijavljen isti broj slobodnih radnih mjesta, odnosno (9,2 %). Uz navedena zanimanja, velik broj radnika tražio se i u trgovini na veliko i malo te za popravak motornih vozila i motocikala. 

U nastavku pogledajte 10 najtraženijih zanimanja u srpnju 2021. godine:

  1. Radnik na proizvodnoj liniji (m/ž)
  2. Zaštitar osobne imovine (m/ž)
  3. Medicinska sestra (m/ž)
  4. Prodavač (m/ž)
  5. Vozač teretnog vozila (m/ž)
  6. Administrativni službenik (m/ž)
  7. Odgojitelj predškolske dobi (m/ž)
  8. Rukovatelj brojčano upravljanim strojem za obradu kovina (m/ž)
  9. Zavarivač (m/ž)
  10. Konobar (m/ž)

Najviše zapošljava industrija

Sektori koji traže najviše radnika ujedno ih i najviše zapošljavaju. Stoga, i proteklog mjeseca, najviše novozaposlenih osoba bilo je u prerađivačkoj industriji (27,7 %), zatim trgovini na veliko i malo (15,4 %), građevinarstvu gdje je ovog mjeseca bilo zaposleno 13,0 % osoba te u zdravstvenim djelatnostima gdje je bilo 9,5 % novozaposlenih.

Uvoz radnika

Zbog navedenog nedostatka domaće radne snage koja se pokazala još 2019., u Hrvatskoj raste uvoz radnika iz trećih zemalja, pri čemu je najveći broj dozvola izdan u sektoru građevinarstva i turizma. Jedna od najvećih potreba za stranom radnom snagom bilježi se i na području naše županije, gdje je broj stranih radnika već dosegnuo prosječan broj stanovnika jedne općine (njihov ukupan broj varira između tri i četiri tisuće).

Komentari