pregled

Ovo su najvažnije informacije o Hrvatima uhićenima u Zambiji, jedan bračni par dolazi iz Varaždina

Oni će se moći braniti sa slobode nakon što polože jamčevinu i putne isprave, odlučio je u četvrtak sud u Ndoli. Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora...
Objavljeno: 12.01.2023. 14:56

Zadnja izmjena: 13.01.2023. 00:11

Foto: Ilustracija

Glavna tema u nacionalnim medijima proteklih je tjedana osmero hrvatskih državljana koje u Zambiji sumnjiče za kazneno djelo pokušaja trgovine četvero kongoanske djece.

Jutarnji list danas je objavio imena Hrvata koji su zatočeni u Zambiji, a kao što smo već objavili, jedan bračni par dolazi iz Varaždina, a radi se o Damiru i Nadici Magić. Ovo je pregled i kronologija događaja koji su uslijedili nakon što su Hrvati uhićeni u Zambiji.

  • Četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe dok su s četvero djece u dobi od jedne do tri godine pokušavali napustiti zemlju.
  • Djeca su dobila hrvatsko državljanstvo djeca dobila na temelju odluke hrvatskih sudova u Zlataru i Varaždinu. Ti su sudovi, po svemu sudeći, odluke donijeli na temelju već spomenutih dokumenata iz Konga o kojima se zasad ne zna gotovo ništa osim da ih zambijske vlasti smatraju lažiranima. 
  • Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak.
  • Oni će se moći braniti sa slobode nakon što polože jamčevinu i putne isprave, odlučio je u četvrtak sud u Ndoli. Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Komentari