subota

Ovotjedni topnik iz varaždinskog topa bit će Višeslav Jaklin

Objavljeno: 21.06.2024. 10:13

Zadnja izmjena: 21.06.2024. 10:13

Ovu subotu, 22.6., Varaždinska građanska garda pucanj iz topa posvećuje Višeslavu Jaklinu, orguljašu Varaždinske katedrale i povjereniku za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, popularni Purgari točno u podne izvode glasni pucanj iz topa na Starom gradu.

Na ovogodišnjim 67. glazbenim svečanostima školski zbor „Uršuline zvjezdice“ natjecale su se u dvije starosne kategorije, a zbor od 2017. godine vodi učitelj glazbene kulture Višeslav Jaklin. Zbor mlađeg uzrasta osvojio je zlatnu plaketu kao drugoplasirani zbor u Hrvatskoj, a zbor starijeg uzrasta zlatnu plaketu kao prvoplasirani i najbolji osnovnoškolski zbor u Hrvatskoj.

Varaždinski katedralni orguljaš Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji.

Komentari