međunarodni dan obitelji

Pada broj udomitelja jer se osjećaju obeshrabljeno, najavljene izmjene zakona

Objavljeno: 15.05.2021. 12:35

Zadnja izmjena: 15.05.2021. 12:35

Pod pokroviteljstvom Varaždinske Županije u varaždinskoj je Areni jučer održan stručni skup „Položaj udomitelja i udomljene djece u društvu“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji.

U okviru Skupa održana su izlaganja udomitelja iz udruga udomitelja te su predočeni primjeri dobre prakse vezano za djecu iz udomiteljskih obitelji, a održana su i izlaganja predstavnika centra za socijalnu skrb, škole i zdravstva. Na skupu se ukazalo i na koje to poteškoće udomitelji nailaze, kakvu pomoć i podršku imaju prvenstveno od centara za socijalnu skrb, škola i lokalne zajednice.

Istaknuto i kako se udomljena djeca i udomitelji  često susreću s raznim zaprekama i predrasudama. Istaknuto je i kako je udomiteljstvo vrlo odgovorna zadaća jer nije lako odlučiti uzeti dijete na stalnu skrb, obzirom da to zahtjeva 24 satnu angažiranost, pružanje ljubavi i pažnje, brigu o zdravlju, odgoju i obrazovanju te kontakte s biološkim roditeljima djeteta.

- Zakon nije stavio u ravnopravan položaj sve udomitelje, pa oni koji brinu o teško bolesnoj djeci, nemaju odgovarajuću financijsku potporu za to. Često puta je riječ o udomljenoj teško bolesnoj djeci koja trebaju mnoge preglede i posebnu skrb za što onda sve troškove snose roditelji iz opskrbnine. Diskriminirana su i ta djeca su obzirom da nemaju pravio na invalidninu, dodatak na tuđu pomoć, a s ovim smo upoznali i Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom. Postoji još niz nelogičnosti u zakonskim propisima - rekla je Natalija Martinčević.

 

 

Komentari