Prema pisanju portala Index.hr, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je da će prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na upraviteljima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.

Kako piše Index, ministarstvo trenutno radi na novim zakonskim rješenjima, a ministrica je rekla kako je za regulaciju javnog govora potrebna dosljedna primjena Kaznenog zakona te revizija Zakona o elektroničkim medijima, a najavila donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu.

- U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove, tako za komentare koji se objavljuju - izjavila je ministrica i dodala da urednička odgovornost mora postojati za sve što se na tom mediju događa.

Zabrana komentara, kazala je, nikada nije dobra, no istaknula je kako, kada je riječ o medijima, urednička odgovornost mora postojati. Ministrica je kazala kako Hrvatska, poput drugih država, razmatra za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama utvrditi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima.-Ovdje govorimo o odgovornosti onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju - rekla je Obuljen Koržinek, a prenio Index.

Što se tiče osobne odgovornosti pojedinca, dodala je, ona postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu ako se krše zakoni.

.

Komentari

11.01.2019. 08:48h Zadnja izmjena: 11.01.2019. 08:48