mala solarna revolucija

Pedesetak kućanstava u gradu prijavljeno na natječaj Fonda za mikrosolare, brojni drugi iskazali interes

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.10.2019. 10:01

Zadnja izmjena: 18.10.2019. 10:01

Foto: Ilustracija

Kako poručuju iz Grada Varaždina, oni su među prvima u Hrvatskoj prepoznali potencijal malih solarnih elektrana te preko svojih partnera pripremli projekte mikrosolara za kućanstva. Ova se inicijativa, poručuju, pokazala kao pun pogodak i izazvala ogroman interes.

Preko 270 kućanstava se prijavilo u mjesec dana koliko je bio otvoren gradski poziv za iskaz interesa, a njih više od 50 je već prijavljeno na natječaj Fonda. Međutim, iako je najavljeno da će biti otvoren do kraja ove godine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske nakon mjesec dana privremeno je jučer zatvorio Javni poziv i to zbog velikog broja prijava koje su premašile raspoloživi iznos subvencija od 20 milijuna kuna.

-Bez obzira na ovakvo nenadano i brzo zatvaranje natječaja, ovim putem poručujemo građanima koji su dostavili svu dokumentaciju da će do kraja godine svakako dobiti svoj projekt čija se vrijednost izrade kreće od 2000 do 4000 kuna, i to je također izravna pomoć grada i ušteda građanima. S gotovim projektom građani će moći čekati ili da se otvori još jednom ovaj natječaj s obzirom da je privremeno zatvoren, ili čekati novi sljedeće godine ili pak sami investirati – ističu u varaždinskom Centru kompetencije.

Naime, na Javni poziv za iskaz interesa pristiglo je više od 270 prijava, a do zatvaranja natječaja uz pomoć partnera izradilo se i prijavilo više od 50-ak projekata za građane Grada Varaždina, i to kronološkim redom prijava. Jedan dio građana nije zadovoljavao uvjete (primjerice imali su krovni pokrov od šindre ili slično), jedan dio nije dostavio dokumentaciju, tako da oni nisu zadovoljili uvjete za kretanje u projektiranje. Za sve ostale koji su dostavili dokumentaciju projekti su u izradi i napravit će se sukladno dogovoru Grada Varaždina i partnera projekta CKOIE-a i ZEZ-a.

Inače, kroz projekt Grada Varaždina i partnera je, osim samog interesa za mikrosolare, prikupljena i vrijedna baza kućanstava s kojom će se dalje nastaviti raditi u daljnjoj provedbi projekta obnovljivih izvora energije. Prema iskazu interesa čak 98% građana je zainteresirano za ulaganje u druge oblike obnovljive tehnologije u svom kućanstvu, a 45% građana istaknulo je da želi ulagati u javne projekte obnovljivih izvora energije.

Sve su to temelji za početak „solarne revolucije“ u Varaždinu, o čemu će biti riječi 25.10. na Geotehničkom fakultetu, gdje se  u suorganizaciji ZEZ-a, CKOIE-a i Grada Varaždina održava Climathon pod parolom „Solarni grad Varaždin“ gdje se očekuje sudjelovanje stotinjak studenata iz Varaždina i okolice

Komentari