KORONAVIRUS

Hrvatska uvodi zelene covid putovnice, evo što to znači

Zbog nadolazeće turističke sezone Hrvatska planira uvođenje covid putovnica...

jutarnji.hr

Objavljeno: 07.05.2021. 08:24

Zadnja izmjena: 07.05.2021. 08:29

Kako prenosi Jutarnji list, Hrvatska planira od 1. lipnja 2021. uvesti primjenjivati digitalni zeleni certifikat, tj. zelene covid putovnice.

Kako je izjavila državna tajnica MUP-a Terezija Gras, radi se o dokumentu koji će sadržavati informaciju je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela COVID-19. Od tog se datuma bez takvog dokumenta neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije. Svi hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca planiraju putovati u druge zemlje EU, putem sustava e-građani moći će preuzeti covid putovnicu. Ona će biti u PDF formatu i moći će se spremiti na mobitel kao digitalni dokument ili se isprintati kao papirnati dokument. Prema sadašnjem prijedlogu, za one koji su cijepljeni dva puta dokument bi trebao vrijediti 180 dana, a onima koji imaju negativan PCR test dokument bi vrijedio 48 sati.

Iako je planirani datum za uvođenje zelene covid putovnice trebao biti 26. lipnja, Hrvatska želi s njezinom primjenom početi već od 1. lipnja. Razlog tome je kako bi se zbog turističke sezone omogućio što lakši dolazak stranih državljana u našu zemlju.  

Komentari