TRAJU RADOVI

Po prvi put u 147 godina uređuje se pozornica našeg HNK

Umjesto glumaca, scena varaždinskog kazališta puna je radnika! Diže se prašina, udaraju pneumatski čekići – po prvi puta u 147 godina od izgradnje generalno se uređuje pozornica HNK u Varaždinu.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.05.2020. 14:00

Zadnja izmjena: 12.05.2020. 14:34

Foto: Dino Možek

Umjesto glumaca, scena varaždinskog kazališta puna je radnika! Diže se prašina, udaraju pneumatski čekići – po prvi puta u 147 godina od izgradnje generalno se uređuje pozornica HNK u Varaždinu.

Gradilište je posjetio Ivan Čehok sa svojom zamjenicom Sandrom Malenicom te je tom prilikom rekao je kako je ''pozornica kazališta isto kao da rekonstruirate Korzo''. -To je mjesto na kojem su se održavale sve proslave, tužne i vesele svečanosti  ovoga grada, sav društveni život jest na pozornici kazališta. Prošle godine napravili smo lift, a sada idemo u rekonstrukciju pozornice po prvi put u povijesti kazališta. – naglasio je gradonačelnik te dodao da će se rekonstrukcijom dobiti još tri reda za sjedenje u gledalištu, osam dodatnih mjesta za smještaj glazbenika u prostoru za orkestar, a pozornica će se moći automatski dizati. 

Prema njegovim riječima, ovom će se rekonstrukcijom dobiti pozornica kakva u 21. stoljeću treba kazalištu. -Time ćemo zapravo dovršiti obnovu kazališta koju smo započeli 2004. godine. Sredstva smo uspjeli namaknuti mi u gradu Varaždinu, a zahvaljujemo na pomoći i Ministarstvu kulture - rekao je gradonačelnik.

Ravnateljica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević nije krila zadovoljstvo kako se odvijaju radovi. Zahvalila je u ime cijelog ansambla kazališta Gradu Varaždinu i Ministarstvu kulture koji financiraju radove u vrijednosti  850 tisuća kuna. Navela je da se svojim prilozima u obnovu uključuje i niz  obitelji i gospodarstvenika iz Varaždina i  županije, a ima i donacija iz Međimurja. Prikupljaju se i novčana sredstva za kupnju novih „dasaka koje život znače“. One će prema projektu biti od drveta stogodišnje dugovječnosti - od sibirskog bora. Završetak građevinskih radova očekuje se krajem srpnja, što znači da će pozornica i gledalište biti spremna za izvođenje svih vrsti dramskih, ali i glazbeno-plesnih predstava u novoj kazališnoj sezoni.

 

Komentari