koronavirus

Počelo je cijepljenje dodatnom trećom dozom, evo detalja

Trećom se dozom mogu cijepiti osobe koje su se drugom dozom cijepile prije najmanje osam tjedana...
Objavljeno: 14.10.2021. 08:39

Zadnja izmjena: 14.10.2021. 08:51

Započelo je cijepljenje trećom dozom protiv covid-19, a tom se dozom mogu cijepiti osobe najmanje osam tjedana nakon primitka druge doze.

Kako prenosi Večernji.hr, trećom dozom se mogu cijepiti imunokompromitirane osobe, a barem šest mjeseci nakon druge doze mogu se booster dozom cijepiti svi  stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i tamošnji zaposlenici, svi punoljetni građani koji žive u zajedničkom kućanstvu s imunokompromitiranim osobama te punoljetne osobe koje boluju od kroničnih bolesti. Treću dozu za određene kategorije imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. "booster doze". Treća se doza primjenjuje zbog slabijeg imunološkog odgovora na prethodne dvije te nju treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor. Dakle, osobe koje su preboljele covid te su se cijepile s dvije doze, ne trebaju dodatnu treću dozu.

Naime, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu biti i dalje osjetljive nakon prve ili dvije doze pa će se i njihovo razdoblje osjetljivosti do primanja dodatne doze također povećati ako se poveća razmak između doza. Kako kažu u HZJZ-u, po treću dozu cjepiva protiv koronavirusa od jučer dolaze osobe s narušenim imunosnim sustavom, stariji i zdravstveni radnici koji su se prvi cijepili i sami su narušena imuniteta. Kako biste se cijepili trećom dozom, sa sobom na cijepljenje treba ponijeti dokument za identifikaciju, jednako kao i kod cijepljenja prvim dozama. Imunokompromitirane osobe  bi trebale donijeti svoju povijest bolesti, a o dodatnom cijepljenju trebaju se prije toga konzultirati sa specijalistom koji ih liječi te koji će procijeniti kad je najbolje vrijeme za dodatno cijepljenje.

Komentari