INDIVIDUALNI PRISTUP

Počinje provođenje vrijednog projekta za roditelje djece s teškoćama u razvoju

Objavljeno: 28.09.2021. 13:06

Zadnja izmjena: 28.09.2021. 14:06

U Varaždinskoj je županiji danas održana konferencija povodom početka hvalevrijednog projekta "Uspješno roditeljstvo – sretno dijete".

Riječ je o projektu koji varaždinska Udruga savjetovališta "Uz tebe sam" provodi u partnerstvu s udrugom "Centar za psihološku edukaciju i pomoć FORMA VIVA" iz Zagreba, a suradnici su Varaždinska županija, Radio Novi Marof i Centar za socijalnu skrb Varaždin. Projekt je vrijedan 80 tisuća kuna te ga financira Središnji državni ured za demografiju. Provodit će se sljedećih 12 mjeseci, a prve radionice počet će ovoga tjedna.

- Roditeljima djece s teškoćama u razvoju je prijeko potrebna pomoć i podrška, a Varaždinska županija se uključila logističkom i marketinškom podrškom. Osigurali smo besplatan prostor za edukaciju roditelja u Elektrostrojarskoj školi Varaždin, čiji smo osnivač, a koja se nalazi u neposrednoj blizini prostora udruge „Uz tebe sam“, pa će roditelji, dok budu pohađali radionice u sklopu projekta, djecu moći ostaviti stručnim volonterima u prilagođenom i opremljenom prostoru. U budućnosti nam je potrebno što više ovakvih projekta koji razvijaju suradnju i partnerstvo te dodatno jačaju civilno društvo povećavajući dostupnost socijalnih usluga u županiji – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Projekt je namijenjen roditeljima djece s teškoćama u razvoju, a cilj je pružiti im psihosocijalnu pomoć u doba pandemije koronavirusa i jačati njihova stručna znanja u takozvanoj "školi za roditelje". Individualni rad će biti organiziran putem telefona psihološke podrške i pomoći, na kojem će raditi stručnjaci psiholozi i edukacijski rehabilitator. Od siječnja 2022. godine organizirat će se "Klub smijeha", inovativan način relaksacije smijehom kojeg Udruga provodi od 2019. godine.

Predsjednica udruge "Uz tebe sam" Marina Kereša rekla je kako je udruga osnovana 2007. godine na inicijativu roditelja kojima društvo nije pružalo svu pomoć i usluge potrebne da bi se mogli bolje brinuti o svojoj djeci. Danas udruga ima 60-ak članova - djece s teškoćama u razvoju i mladih osoba s invaliditetom. 

Konferencija je započela projekcijom dirljivog promotivnog spota projekta, a zamjenica Zagorec je uručila zahvalnice djeci koja su glumila u spotu, a to su Brunela Hrženjak, Petra, David i Filip Posarić te Gabrijel Sebastijan Butek.

Svi zainteresirani roditelji djece s teškoćama u razvoju mogu se javiti na mail Udruge [email protected] ili na broj mobitela 098/1840-173.

Komentari