uspješna manifestacija...

Podaci TZ Grada Varaždina: 280 tisuća posjetitelja za Špancirfest, povećan broj noćenja kao i povećan promet u ugostiteljstvu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.09.2018. 12:41

Zadnja izmjena: 26.09.2018. 12:43

Kako poručuju iz Turističke zajednice grada Varaždina, ovogodišnji, jubilarni 20. Špancirfest tijekom deset dana posjetilo je oko 280 000 posjetitelja. Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom deset dana trajanja festivala, broj dolazaka turista u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 17 posto u odnosu na period prošlogodišnjeg festivala, dok je broj noćenja povećan za čak 55 posto.

Tijekom deset festivalskih dana u Varaždinu su boravili turisti iz čak 44 zemlje svijeta, a najviše ih je bilo iz Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije. Osim u broju dolazaka i noćenja turista, porast je zabilježen i u važnom poslovnom segmentu, ukupnom turističkom prometu u trgovini i ugostiteljstvu.

Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta u gradu Varaždinu generiran je ukupni promet u ugostiteljstvu i trgovini u iznosu od gotovo 37,3 milijuna kuna, što je za 4,7 % više nego u odnosu na prošlu godinu, kada je već bio ostvaren izniman rast.

Na ovogodišnjem je Špancirfestu svoje proizvode, od tradicionalnih do suvremenog produkt dizajna, izložilo 108 izlagača, održano je gotovo 500 programa, od čega 38 koncerata na 3 pozornice te još 160 glazbenih programa Heroja ulica, 5 kazališnih predstava, 90 uličnih programa te 200 radionica za djecu i odrasle. Tome treba pridodati još 20-ak popratnih programa Špancirfesta, od izložbi i projekcija do poezije.

Velika i organizacijski složena manifestacija poput Špancirfesta ne bi bila moguća bez institucionalne podrške, prije svega Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU Varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Crvenog križa Varaždinske županije, Čistoće, Parkova te ustanova u kulturi - Glazbena škola Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović.

 

Komentari