zabrinjavajuće

eTV - Udvostručio se broj pacijenata od ove teške bolesti u našoj županiji

Naime, prema podacima HZJZ-a, najviša dobno-standardizirana stopa incidencije raka u muškaraca zabilježena je u Varaždinskoj županiji, odnosno na svakih 100.000 stanovnika iznosila je 743,5...
Objavljeno: 10.02.2024. 17:18

Zadnja izmjena: 10.02.2024. 17:18

Foto: Arhiva

Početkom veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka radi dizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda te je tom prilikom HZJZ objavio da je u Hrvatskoj 2021. postavljeno preko 24,8 tisuća novih dijagnoza raka, dok je ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak usporedio statistiku varaždinske bolnice s državnom statistikom.

Naime, prema podacima HZJZ-a, najviša dobno-standardizirana stopa incidencije raka u muškaraca zabilježena je u Varaždinskoj županiji, odnosno na svakih 100.000 stanovnika iznosila je 743,5. Poljak je nedavno u našem eTV studiju istaknuo kako podaci varaždinske bolnice, nažalost, slijede državni trend.

- Doktor Vojnović je iznio statističke podatke od 2015. do 23. studenog 2023. godine, za koje moramo reći da su nažalost upravo u skladu sa ovom statistikom i da su poražavajući. Ovdje imam pred sobom naše podatke. Recimo, 2015. godine, u odnosu na danas, broj prijema se učetverostručio, broj pacijenata se udvostručio, a financijski troškovi u liječenju su se utrostručili, što govori da smo recimo 2015. imali 362 pacijenta kroz dnevnu bolnicu, a danas ih imamo 743, što govori o znatno većem povećanju - ističe Poljak.

'Utječu mnogi faktori'

Dodaje kako je pojavnost ove teške bolesti svake godine u znatnom porastu, ali i kako sve češće pogađa mlađe generacije. Ipak, ističe, još uvijek postoji velik udio bolesnika koji se otkrivaju tek u kasnijem stadiju.

- Definitivno je dokazano da, stil života, način prehrane, genetski
predispozirajući faktori te mnogi drugi faktori utječuju na pojavnost zločudnih bolesti. Međutim, svjedoci smo da je i razvoj medicine i tehnologija i pametnih lijekova u posljednjih 20 godina enormno napredovao. Danas to postoji i za kronične bolesti koje se dobro i kvalitetno liječe te vjerujem da će u budućnosti medicina i moderne tehnologije još kvalitetnije suočiti sa ovim bolestima i doprinijeti što većem postotku izlječenja - zaključuje.

Komentari