pročitajte

Pokret za životinje: 'Protestiramo zbog nastupa cirkusa Candy u Trnovcu Bartolovečkom'

Objavljeno: 14.03.2024. 08:31

Foto: Ilustracija

U Općini Trnovec Bartolovečki nedavno su se pojavili plakati u nastupu cirkusa Candy u Trnovcu Bartolovečkom. Načelnica Verica Vitković je rekla kako će Općina odbiti njihov zahtjev za nastup jer, navodi, koriste životinje u predstavama što nije u skladu sa zakonom. Pripćenjem se obratio i Pokret za životinje – Varaždinske županije u kojem izražavaju svoj protest nastupu:

- Međutim, kako smo danas uočili da se cirkus ipak pozicionirao na privatnom zemljištu, shvatili smo da je općinska uprava nemoćna spriječiti ih u iskorištavanju životinja u svrhu njihovih predstava, što nas je kao velike ljubitelje životinja potreslo.

Dodaju kako je u Zakonu o zaštiti životinja ostavljena iznimka držanja i nastupanja domaćih životinja u cirkuskim predstavama u svrhu predstavljanje 'svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu' te dodaju kako će se tražiti potpunu zabranu istog

- Zamislite da umjesto deve, koja u našoj domovini definitivno nije domaća životinja, cirkus Candy počne iskorištavati zagorskog purana: koje dreserske torture bi taj puran prolazio da se baš u trenutku svojeg nastupa počne šepuriti i ćurlikati? Isto takve torture su prošle te nesretne deve jer smo na javno objavljenim video snimkama predstava cirkusa Candy vidjeti da se deve spuštaju na prednje noge, uz zapovijedi dane mahanjem ili podizanjem biča, što svakako devama nije svojstveno ponašanje koje je istovjetno ponašanju u njihovom prirodnom okolišu – piše u priopćenju.


Priopćenje Pokreta za životinje - Varaždinske županije

Posljednjih dana smo diljem općine Trnovec Bartolovečki i okolnih mjesta viđali plakate s najavom dolaska cirkusa Candy u Trnovec Bartolovečki, ali kada smo pročitali izjavu trnovečke načelnice Verice Vitković da će odbiti njihov zahtjev za nastup, dobili smo vjeru da do najavljenih nastupa neće doći.

Međutim, kako smo danas uočili da se cirkus ipak pozicionirao na privatnom zemljištu, shvatili smo da je općinska uprava nemoćna spriječiti ih u iskorištavanju životinja u svrhu njihovih predstava, što nas je kao velike ljubitelje životinja potreslo. 
Iako je u članku 59. stavak (2) Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17, 32/19) ostavljena potpuno nerazumljiva iznimka držanja i nastupanja domaćih životinja u cirkusima i cirkuskim predstavama u svrhu predstavljanja "svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu" moramo istaknuti da ćemo se zalagati za što skorije brisanje ovog stavka, odnosno od zakonodavca zahtijevati potpunu zabranu držanja životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama.

Zamislite da umjesto deve, koja u našoj domovini definitivno nije domaća životinja, cirkus Candy počne iskorištavati zagorskog purana: koje dreserske torture bi taj puran prolazio da se baš u trenutku svojeg nastupa počne šepuriti i ćurlikati? Isto takve torture su prošle te nesretne deve jer smo na javno objavljenim video snimkama predstava cirkusa Candy vidjeti da se deve spuštaju na prednje noge, uz zapovijedi dane mahanjem ili podizanjem biča, što svakako devama nije svojstveno ponašanje koje je istovjetno ponašanju u njihovom prirodnom okolišu.

Svjesni smo da mnogi naši sugrađani o iskorištavanju životinja u svrhu zabave ne razmišljaju na naš način, ali se nadamo da će izjava trnovečke načelnice Verice Vitković i ovaj naš protest ipak pasti na plodno tlo i potaknuti razvoj empatije za sve životinje i podizanje glasa protiv njihovog iskorištavanja u cirkusima i cirkuskim predstavama."

Komentari