male općine "šišaju" varaždin

TOP 5 poduzetničkih destinacija u Varaždinskoj županiji i gdje se nadati većoj plaći

Objavljeno: 09.02.2017. 15:59

Zadnja izmjena: 09.02.2017. 16:38

Foto: Općina Ljubešćica

O kvaliteti poduzetnika, kako je još davno rekao svjetski poznati ekonomist Joseph Alois Schumpeter, ovisi rast gospodarstva. Hoće li biti brži ili sporiji zavisi, pak, od inovacija, razvoja novih proizvoda i ulaganja u tehnologiju, ali i raspoložive radne snage. Kakvo je u tom pogledu stanje u Varaždinskoj županiji?

Analiza za 2016. bit će gotova tek sredinom ove godine, no prema dostupnim podacimana stvaranju nove vrijednosti, novih tržišta i nove potražnje u Varaždinskoj županiji radi oko 3.200 poduzetnika, a kod njih je posao pronašlo oko 38 tisuća radnika. Ako je suditi po pokazateljima njihovog poslovanja, sve ih je više i ide im sve bolje, što znači da su poduzetnici prepoznali prilike i krenuli u ostvarivanje ideja. No, njih 73 posto koncentrirano je na području pet lokalnih zajednica, dok ih je 27 posto raspoređeno na ostalih 23! Top pet poduzetničkih destinacija su Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Trnovec Bartolovečki.

Dominantna pozicija Varaždina srušena u plaćama

Na varaždinskom području posluje 1.686 poduzetnika ili 52,7 posto svih poduzetnika Varaždinske županije, s ukupno 18.585 zaposlenih,  što je na razini županijskog poduzetništva udjel od 48,7 posto. Varaždinski poduzetnici ostvaruju nešto više od 53 posto ukupnoga prihoda županijskog poduzetništva, a na njih otpada i oko 45 posto razvojnih investicija, te oko 44 posto ostvarene dobiti. No, u ukupnom robnom izvozu županijskog poduzetništva s udjelom od 25 posto zauzimaju drugo mjesto, a najlošije stoje po plaćama zaposlenih. Prosječna plaća od 4.100 kuna svrstava ih na deveto mjesto županijske poduzetničke  ljestvice.

Ivanec drugi samo po broju poduzetnika

S 205 poduzetnika, što je udjel od 6,4 posto, Ivanec je na drugom mjestu županijske poduzetničke ljestvice. No, u drugim kategorijama pada, zauzimajući treće mjesto po broju zaposlenih, ukupno njih 2.640 ili 6,9 posto, dok je po ostvarenom ukupnom prihodu na sedmom mjestu u Županiji s udjelom od 3,8 posto. Stepenicu više popeli su se poduzetnici ivanečkog kraja u investicijama, dosegnuvši udjel od 2,9 posto, te u robnom izvozu s udjelom od 3,2 posto. Po ostvarenoj dobiti su na osmom mjestu, a po plaćama zaposlenih s prosjekom od 3.744 kuna na 14. mjestu županijske ljestvice.

Treće plasirani  Ludbreg

Na ludbreškom području posluje 173 poduzetnika ili 5,4 posto od ukupnog broja županijskih poduzetnika, što Ludbreg svrstava na treće mjesto regionalne ljestvice. Po broju zaposlenih, njih 2.070, a to je 5,4 posto na županijskoj razini, poduzetnici Ludbrega su na četvrtom mjestu, baš kao i  po ostvarenom ukupnom prihodu, s udjelom od 4,4 posto. Stepenicu više penju se u dijelu investicija, u kojima sudjeluju na županijskoj razini s 9,7 posto, a treće rangirani su i po dobiti uz udjel od 5,8 posto. Po robnom izvozu s udjelom od 6,3 posto svrstani na peto mjesto županijske ljestvice.  Što se tiče prosječne neto plaće od 4.900 kuna, ludbreški poduzetnici u Županiji zauzimaju četvrto mjesto.

Novi Marof četvrti po broju poduzetnika

Novi Marof  je s ukupno 157 poduzetnika, što je udjel od 4,9 posto na županijskoj razini, četvrta je poduzetnička destinacija. Poduzetnici tog kraja zapošljavaju 1.509 radnika, odnosno 4,0 posto od  ukupno zaposlenih u poduzetništvu Županije, što ih svrstava na peto mjesto. Po ostvarenom ukupnom prihodu s udjelom od 4,7 posto su treće rangirani, a po investicijama uz udjel od 7,2 posto su stepenicu niže. Dobro stoje u kategoriji dobiti gdje su uz udjel od 6,0 posto na županijskoj razini zauzeli drugo mjesto. U robnom izvozu Županije njihov je udjel 3,2 posto čime zauzimaju sedmo mjesto, a po prosječnim plaćama od 4.124 kune svrstani su na osmo mjesto.

Trnovec Bartolovečki u usponu

U  ukupnom broju poduzetnika Varaždinske županije Trnovec Bartolovečki sudjeluje s 3,3 posto, odnosno u toj općini posluje 107 poduzetnika. No, oni zapošljavaju 4.630 radnika, što je udjel od 12,1 posto, pozicionirajući se na drugo mjesto županijske poduzetničke ljestvice. Drugo rangirani su i po ostvarenom ukupnom prihodu s udjelom od 13,8 posto, te investicijama u kojima sudjeluju s 12,7 posto. U ostvarenoj dobiti njihov je udjel  5,5 posto, čime zauzimaju peto mjesto, no prvi su na ljestvici izvoznika s udjelom od 35,2 posto na županijskoj razini.  Po prosječnim plaćama zaposlenih od 4.279 kuna na županijskoj poduzetničkoj ljestvici su zauzeli šesto mjesto.

Nastavak poduzetničkog niza

Po broju poduzetnika s udjelom od 2,7 posto na županijskoj razini niz nastavlja Gornji Kneginec, a slijede Varaždinske Toplice (2,6 posto), Cestica (2,5 posto), Vidovec (2,2 posto), Lepoglava (2,0 posto), dok ostale jedinice lokalne samouprave u ukupnom broju poduzetnika Varaždinske županije imaju udjele oko jedan posto i manje. Po udjelima u ukupnom prihodu županijskog poduzetništva odskaču Gornji Kneginec (3,8 posto) i Jalžabet (3,6 posto). Poduzetnici iz Jalžabeta zauzeli su visoko treće mjesto na ljestvici županijskih izvoznika s udjelom od 7,8 posto, iako u ukupnom broju poduzetnika na razini Županije sudjeluju sa svega 1,3 posto što ih svrstava na 14 mjesto.  Poduzetnici Gornjeg Kneginca, pak, s udjelom od 7,6 posto, na županijskoj izvoznoj ljestvici zauzimaju četvrto mjesto. Po visini plaća zaposlenih većih od 5.000 kuna prva tri mjesta zauzimaju poduzetnici Brezničkog Huma, Breznice i Ljubešćice.

Komentari