Prometna policija

Policija poziva na oprez u prometu, od sutra u školu kreće 401 prvašić

Objavljeno: 03.09.2023. 08:28

Zadnja izmjena: 03.09.2023. 08:28

Foto: Arhiva

S početkom nove školske godine, od idućega će tjedna 3.481 školarac, među kojima je i 401 prvašić, sudjelovati u prometu diljem županije, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole, pa iz Policijske uprave Varaždinske poručuju pa je vrlo bitno educirati ih na vrijeme i usmjeriti njihovu pažnju na prometnu sigurnost.

Iz PU Varaždinske navode da su policijski službenici, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Prvašići će dobiti reflektirajuće kišne kabanice 

Najavljuju da će policijski službenici biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.Tijekom jesenskih će mjeseci održati 20-minutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice.

Svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole,najavljuju iz PU Varaždinske.

Temeljna zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika, ističu. Također, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Najvaljuju da će tijekom rujna pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, dok će u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Ujedno, policija će i samostalno i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Komentari