oštrije mjere

POOŠTRAVANJE DISCIPLINE U ŠKOLAMA Već s opomenom učenike čeka preodgoj, a roditelje socijalna služba ako odbiju

Nakon što smo nedavno objavili kako je Varaždina županija poslala naputak svim školama o zabrani korištenja mobitela pod nastavom, Jutarnji.hr piše kako će se od sada drastično pooštriti disciplina u školama.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.12.2018. 08:47

Zadnja izmjena: 19.12.2018. 08:56

Izvor: Jutarnji.hr

Nakon što smo nedavno objavili kako je Varaždina županija poslala naputak svim školama o zabrani korištenja mobitela pod nastavom, Jutarnji.hr piše kako će se od sada drastično pooštriti disciplina u školama.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih dana trebalo bi pustiti nacrt novog pravilnika kao prvu iz paketa mjera kojima odgovara na aktualni problem nasilja u školama, potaknut akcijom #ijasamfranjo, odnosno incidentom u čakovečkoj srednjoj školi.

Prema pisanju Jutarnjeg, učenik kojemu je u školi izrečena pedagoška mjera, uključujući onu najblažu, opomenu, ubuduće će obavezno biti uključen u program odgojno-obrazovne potpore ili program stručnog tretmana. Riječ je o dvije vrste stručnih postupaka za dvije kategorije učenika - onih u riziku za razvoj problema u ponašanju i onih s problemima u ponašanju. Kojoj skupini će pripasti i u koji će program biti uključen, odlučit će škola. Ako roditelji ne prihvate odluku o provedbi stručnoga tretmana, škola će o tome morati obavijestiti centar za socijalnu skrb.

Odgojno-obrazovna potpora, podrazumijeva pomoć učeniku u riziku za razvoj problema u ponašanju, a primjenjuje se kad se uobičajeni pokušaji pokažu nedjelotvornima. Stručni tretman, pak, sustav je stručne intervencije za učenike sa složenijim problemima u ponašanju, koji ponašanjem nanose štetu sebi i drugima. Oba postupka provode se tijekom cijele školske godine, stoji u nacrtu pravilnika, a najmanje šest mjeseci, piše Jutarnji te dodaje kako nacrt pravilnika predviđa tri oblika stručnog tretmana za učenike s problemima: redoviti, produljeni i intenzivni.

Kako piše Jutarnji, nakon donošenja odluke o vrsti postupka, razrednik je dužan uz pomoć stručnog suradnika napraviti program potpore. U njemu treba opisati problem i specifične potrebe učenika, ali i opis njegovih, kako piše, jakih strana - sposobnosti i interesa.

 

 

 

Komentari