traži se nadzor provedbe

Razgovarali smo s načelnicima: Netočan popis stanovnika tvrtkama dovodi u pitanje EU novac

Na neke se fondove mogu javiti, primjerice, općine od 3 do 5 tisuća, a na neke tek one s većim brojem stanovnika. Nakon najnovijeg popisa u Općini Gornji Kneginec „fali“ gotovo 190 kuća, a u Vidovcu više od stotinu stanovnika. Tražit će se nadzor provedbe popisa…

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.01.2022. 07:34

Zadnja izmjena: 23.01.2022. 08:17

Foto: Arhiva

Širom Hrvatske, pa tako i Varaždinske županije, javljaju se građani koji nisu bili obuhvaćeni popisom stanovništva, a od naših sugovornika, načelnika Gornjeg Kneginca i Vidovca, doznajemo kako posljedice toga nisu nimalo bezazlene.

Naime, obje spomenute općine trenutno prikupljaju podatke, a zatim će od Državnog zavoda za statistiku zatražiti nadzor provedbe popisa na svojem području.

- Popis je pokazao da Općina Vidovec ima 4.923 stanovnika. Ja sam to usporedio sa popisom birača od prošle godine i sa djecom koje imamo upisano u vrtićima i tako dolazimo do 5.026 osoba bez podataka o srednjoškolcima i bez djece koja ne pohađaju dječji vrtić - objašnjava nam načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić. 

Slična situacija

U Općini Gornji Kneginec situacija je slična.

- Prema prvim rezultatima popisa evidentna je razlika u broju kućanstva jer je konstatirano da ih sada ima 1.667, a Općina putem sustava komunalne naknade ima registrirano 1.856 privatnih kuća. Ne vjerujem da bi netko plaćao komunalnu naknadu za nešto što u biti ne postoji. Radi se o razlici od 189 kućanstava – objašnjava nam načelnik Goran Kaniški.

U prvom slučaju, dakle, već na „prvi pogled“, nije popisano više od stotinu stanovnika, a u drugom slučaju „nedostaje“ gotovo 190 kuća za koje netko cijelo vrijeme plaća komunalnu naknadu.

Ozbiljne posljedice

Sve to, naime, moglo bi imati vrlo negativne reperkusije na povlačenje sredstava iz EU fondova, kako za javni tako i za privatni sektor, objašnjavaju nam načelnici.

- Kada se na fondove javljaju ne samo Općine nego i firme i poduzeća, oni dobivaju i određeni postotak sufinanciranja ovisno kojoj skupini pripada općina. Sada je u izradi nova indeksacija općina i tu broj stanovnika igra određenu ulogu. Na neke se fondove mogu javiti, primjerice, općine od 3 do 5 tisuća, a na neke tek one s većim brojem stanovnika.

Ukoliko je sada netko pao ispod određene razine broja stanovnika, tvrtke na njegovu području više se neće moći javiti na određene EU fondove. Ukoliko je to zbog nemarne provedbe popisa stanovnika, onda je to, najblaže rečeno, vrlo ozbiljan propust. Ljudi su investirali vlastiti novac.

Rješenje

Koje je rješenje? Oba načelnika s kojima smo razgovarali slažu se kako je to – spustiti popis stanovništva na jedinice lokalne samouprave, jer predstavnici općine i mjesnih odbora najbolje poznaju situaciju na terenu.

Komentari