dvije faze

Popis stanovništva službeno je gotov, evo kada se očekuju prvi rezultati

Objavljeno: 15.11.2021. 09:29

Zadnja izmjena: 15.11.2021. 09:54

Foto: Arhiva

Iako je trebao biti gotov još 17. listopada, rok za završetak popisa stanovništva produljen je čak dva puta, a jučer je službeno bio posljednji dan popisivanja.

Iako je prema planu trebao biti završen prije gotovo mjesec dana, rok je produljen zbog epidemiološke situacije i teškoća na terenu s kojima su se susretali popisivači - rok za završetak popisa produljen prvi put do 29. listopada, a drugi put do 14. studenog. Bio je to prvi digitalni popis stanovništva, a provodio se u dvije faze. U prvoj su se građani mogli sami popisati putem sustava e-građani te nakon toga terenskim popisivačima samo predati šifru s kontrolnim brojem ili je zalijepiti na vrata, a građane koji to nisu učinili sami, popisivači su u drugoj fazi popisivali na terenu.

Samostalno se popisalo više od 1.630.000 građana, što je 40 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. Prema regulativi Europske unije, Hrvatska, kao i sve države Europske unije, u roku od najviše 27 mjeseci mora objaviti rezultate, a prvi rezultati će se objaviti polovicom siječnja 2022. godine. Trenutno su dostupne samo procjene broja stanovništva, koje se temelje na stanju prijašnjeg popisa, no koriste se i podaci Ministarstva unutarnjih poslova o migracijama, o osobama koje su se odjavile te osobama koje su se prijavile, kao i podaci o umrlima i rođenima.

Komentari