DRUGA FAZA POPISA

Sutra popisivači stanovništva izlaze na teren, evo što učiniti ako vas ne nađu kod kuće

Sutra počinje druga faza popisa stanovništva u kojoj popisivači izlaze na teren, od kućanstva do kućanstva...
Objavljeno: 27.09.2021. 08:27

Zadnja izmjena: 27.09.2021. 09:33

Foto: Ilustracija

Nakon produljenja roka zbog problema s internetskom stranicom, danas je zadnji dan samopopisivanja, dok sutra počinje druga faza popisa u kojoj na teren izlaze popisivači.

Kako prenosi jutarnji.hr, do jučer u 15 sati uspješno je popisano više od 1.326.000 građana. Od sutra na teren diljem Hrvatske izlazi osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem. Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se samopopisali preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne covid-potvrde, te će ih stoga građani moći lako prepoznati. 

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava. Ukoliko popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, on ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti. Popisivače ukućani ne moraju pustiti u kuću, nego su samo dužni dati točne podatke, što mogu učiniti i u hodniku ili pred kućom, ali i online. Osoba koja se samostalno popisala u prvoj fazi po završetku popisivanja dobila je kontrolnu šifru koju je trebala slikati ili zapisati i dati popisivaču. Stoga, samopopisana osoba ne mora popisivača ni primiti u kuću, dovoljno je da mu da kontrolnu šifru. 

Komentari