POPIS '21

Popisivači stanovništva još nisu izašli na teren, a već su se pojavili prevaranti

Objavljeno: 20.09.2021. 08:33

Zadnja izmjena: 20.09.2021. 09:01

Foto: Ilustracija

Samopopisivanje stanovništva traje od 13. rujna pomoću sustava e-Građani, a od 27. rujna građane će popisivati popisivači.

Kako prenosi HRT, prve dojave o lažnim popisivačima već stižu, a jedna je gospođa iz Zagreba prije nekoliko dana zbog dvije prevarantice, koje su se lažno predstavile kao popisivači stanovništva, ostala bez novca i nakita. Iz Državnog zavoda za statistiku objasnili su kako će popisivači imati prepoznatljive majice i maske, kao i akreditaciju s logom Državnog zavoda za statistiku te Popisa '21. Popisivači će u drugoj fazi popisa stanovništva izaći na teren s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu COVID potvrdu.

Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku je u HTV-ovoj emisiji Dnevnik rekla kako su zaprimili više prijava o prevarantima. - Trenutno još traje prva faza popisa, faza samopopisivanja, što znači da se građani još tjedan dana mogu samostalno popisati s pomoću sustava e-Građani. U tom periodu nitko nema razloga kucati na vaša vrata. Obavijestili smo MUP i pozivamo naše građane na oprez radi njihove vlastite sigurnosti. Ako bi došlo do novih takvih događaja, o tome treba odmah obavijestiti policiju - rekla je Sopta.

Komentari