štete od tuče

Posavec: Štete i do 100%, apelirali smo DHMZ-u da sami financiramo rakete, nisu imali razumijevanja

Objavljeno: 24.06.2023. 09:23

Zadnja izmjena: 24.06.2023. 09:48

Kao što smo izvijestili, nevrijeme popraćeno tučom jučer popodne uzrokovalo je veliku materijalnu štetu na usjevima i voćkama, ali i prozorima i automobilima posebice na području općine Petrijanec.

U večernjim satima zahvaćena su područja obišli župan Anđelko Stričak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec zajedno s građanima, prilikom čega je načelnik Posavec na društvenim mrežama izvijestio kako su štete zabilježene na poljoprivrednim kulturama, ratarskim povrtlarskim, i trajnim nasadima s procjenom štete od 40 do 100 posto, ali i na kućama (krovovi, fasade) te plastenicima i staklenicima. Pritom je dodao kako će predložiti Varaždinskoj županiji da proglasi elementarnu nepogodu. 

- Ukinuta obrana od tuče?! Još 2021. godine država je ukinula postojeći sustav obrane od tuče jer nema jasnih pokazatelja učinkovitosti, a financijski troškovi su preveliki (po njihovom). Takav je, nažalost, bio zaključak analize sustava obrane od tuče koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod. Apelirali smo DHMZ-u da ćemo sami financirati rakete za područje općine Petrijanec međutim nisu imali razumijevanja - naveo je Posavec.

Podsjetimo, župan Stričak jučer je istaknuo kako su zbog nevremena do 19 sati zabilježene četiri intervencije ispumpavanja vode, tri su se stabla urušila na vozila, moralo se uklanjati 14 stabala koja su pala na prometnice, jedno je stablo palo na žice električne struje na kući, bila je jedna vatrodojava, a jedno je stablo palo na objekt.

Komentari