KORONAVIRUS

Postignut dogovor oko covid-19 putovnica, evo o čemu se radi

Na jučerašnjoj sjednici Europskog parlamenta raspravljalo se o "zelenim potvrdama"...
Objavljeno: 21.05.2021. 08:49

Zadnja izmjena: 21.05.2021. 08:49

Zemlje Europske unije jučer su postigle dogovor oko covid-19 putovnica. Zelena potvrda trebala bi doprinijeti turstičkoj sezoni u zemljama EU. 

Kako prenosi Index, covid-19 putovnica postojat će u obliku besplatnog QR koda u digitalnom ili papirnatom obliku, a on će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid-19 ili je preboljela bolest. Digitalna putovnica bit će valjana u svim državama članicama EU-a, a moći će je koristiti i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Osobni podaci, zbog njihove zaštite, neće se pohranjivati u zemljama Europske unije u koje će građani putovati. Sustav covid-19 putovnica planira se pokrenuti do kraja lipnja, a neke zemlje Europske unije moći će ga testirati prije njegova pokretanja.

- Digitalna zelena potvrda rješenje je na razini EU-a kojim se osigurava da građani EU-a na raspolaganju imaju usklađeni digitalni alat za potporu slobodnom kretanju u EU-u. To je dobra poruka kojom se podupire oporavak. Naši su ključni ciljevi ponuditi jednostavan, nediskriminirajući i siguran alat kojim se u potpunosti poštuje zaštita podataka - rekla je na sjednici potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová.

Europski parlament izjavio je kako su covid-19 putovnice privremena mjera, a one će se ukinuti kada Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.

Komentari