NOVI ZAKON

Zaboravite na povrat novca, neispravni uređaji prvo će se slati na servis

jutarnji.hr

Objavljeno: 22.04.2021. 13:17

Zadnja izmjena: 22.04.2021. 13:17

Foto: Ilustracija

Kako navodi Jutarnji list, novi zakon za potrošače na snagu stupa u siječnju 2022., a posljedica je direktive Europske unije. Novim zakonom nastoji se smanjiti količina otpada.

Povrat materijalno neispravnih uređaja od sljedeće bi godine trebao biti dodatno postrožen zbog stupanja Zakona o obveznim odnosima na snagu. Iako je trenutno za neispravan proizvod moguće tražiti povrat novca ili zamjenskog proizvoda, dolaskom novog zakona će takav proizvod najprije morati proći servis. Zamjena proizvoda bit će moguća tek nakon utvrđivanja tehničkog kvara na proizvodu.

- Načelno taj stav EU da treba smanjiti otpad te trgovce natjerati da minimalno sedam godina čuvaju rezervne dijelove za prodane uređaje, nije loš, dapače, no sigurno je da će ostvarivanje prava na povrat novca, kao i zamjenskog uređaja za korisnike sada biti mnogo teži. No, mislim da bi to dugoročno ipak moglo imati dobar učinak na proizvođače, jer ih se takvom praksom ipak tjera da rade bolje i kvalitetnije uređaje, koji u sebi neće imati ugrađene greške nakon određenog broja sati korištenja, a što je sada slučaj - rekla je predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević.

Komentari