priopćenje za medije

Požgaj Grupa: Ovo je pravi razlog zašto s Hrvatskim šumama nismo potpisali ugovor

Priopćenjem za medije javili su se iz Požgaj Grupe u kojem navode kako ih Hrvatske šume u istupima za medije pokušavaju javno diskreditirati...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.04.2021. 10:22

Zadnja izmjena: 22.04.2021. 10:30

Kao što smo već prije izvijestili, Hrvatske šume nisu sklopile godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu s članicama Požgaj Grupe što je posljedično dovelo do otkazivanja ugovora s određenim brojem zaposlenika.

Priopćenjem za medije javili su se iz Požgaj Grupe u kojem navode kako ih Hrvatske šume u istupima za medije pokušavaju javno diskreditirati navodima kako su razlozi nepotpisivanja ugovora trenutni dug prema njima te loš bonitet tvrtki u sklopu Požgaj Grupe.

- Svoje smo obveze prema Hrvatskim šumama uredno podmirivali, a postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca, na što smo HŠ unaprijed opetovano upozoravali - napisali su iz Požgaj Grupe te dodaju kako je direktor Nikola Požgaj prije dva dana na televiziji po prvi puta izašao u javnost s pravim razlogom zbog kojeg Hrvatske šume društvima Požgaj Grupe nisu odobrile ugovor za isporuku trupaca za 2021. godinu.

''Pokušaj ucjene od strane Hrvatskih šuma''

Kako pišu u priopćenju, društva Požgaj Grupe prošle godine protiv Hrvatskih šuma pokrenula nekoliko sporova za nadoknadu štete u poslovanju u vrijednosti skoro 70 milijuna kuna radi selektivnog pristupa koji traje unatrag zadnje 3 godine tj. dolaskom aktualne Uprave HŠ, a koji su temeljeni na činjenici da su HŠ u navedenom razdoblju našim društvima dodijelile 38% manju kvotu sirovine od one koja im je trebala pripasti po propisanim kriterijima.

- Na održanom sastanku Uprava HŠ grubo je prekršila načela poslovne etike na način da je ucjenom pokušala ishoditi povlačenje tužbenih zahtjeva kao preduvjet za potpis godišnjih ugovora za dodjelu trupaca. Na ovaj način HŠ su zloupotrijebile svoj položaj monopoliste, što je protivno ustavu RH. Obzirom da je redovita opskrba drvom jedan od glavnih uvjeta opstanka proizvodnje, a Požgaj Grupa je sustav koji zbog svoje veličine ne može pronaći dovoljno alternativnih izvora sirovine na slobodnom tržištu u kratkom roku, očita je namjera HŠ da nas onemoguće u ravnopravnoj poziciji u nastavku pravih procesa, kao i budućim pravnim procesima - poručuju iz Požgaj Grupe.

Komentari