u županijskoj palači

Predstavljena brošura Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije

Objavljeno: 09.06.2020. 13:22

Zadnja izmjena: 09.06.2020. 13:22

U Županijskoj palači predstavljena je brošura Analiza rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela lokalne samouprave i jedinice područne/regionalne/samouprave Varaždinske županije koja prikazuje odnos muškaraca i žena na funkcijama kroz posljednja četiri izborna ciklusa.

Natalija Martinčević istaknula je važnost sudjelovanja žena u politici. - U općinskim i gradskim vijećima, te Županijskim skupštinama, a posebno u Vladi odlučuje se o našim vrtićima, školama, fakultetima, prijevozu učenika i uređenosti naših bolnica i Domova zdravlja, te cijelom nizu segmenata važnim za naše živote i živote naših obitelji. Problem je u tome što na funkcijama gdje se odlučuje nema dovoljno ili nema uopće žena. Danas u RH nema niti jedne županice, a u našoj Županiji od 28 jedinica lokalne samouprave samo je jedna gradonačelnica i dvije zamjenice – naglasila je Martinčević.

U Varaždinskoj županiji osjeti se pozitivan  trend rasta udjela žena na kandidacijskim listama, no nažalost još uvijek postoji veliki nesrazmjer između broja kandidiranih i izabranih žena.- Da bi postigle punu ravnopravnost trebamo sudjelovati u političkim procesima odnosno u procesima u kojima se odlučuje, pa pozivam žene da se aktivno uključe u politiku. Politika nije niti kompleksnija, niti zahtjevnija od drugih poslova u kojima su žene odavno dokazale i postigne izvrsnost  - naglasila je Martinčević.

Predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Vlasta Cindrić zahvalila je autoricama istraživanja, a posebno županu Varaždinske županije Radimiru Čačiću i savjetnici župana Nataliji Martinčević na podršci prilikom svih aktivnosti koje Povjerenstvo odrađuje.

Urednica ove brošure je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić, a autorice istraživanja su: izv.prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep, izv.prof.dr.sc. Violeta Vidaček Hainš, Renata Skoko, univ.spec.admin.publ, dipl.iur, Jelena Jančevec, bacc.oec i Maja Erić, mag.oec.

 

Komentari