promjene

Predstavljene nove izborne jedinice: Varaždinska županija sa sjeverozapadnim dijelom Zagrebačke

Objavljeno: 25.05.2023. 14:06

Zadnja izmjena: 25.05.2023. 14:10

Predstavljajući izmjene Zakona o izbornim jedinicama, premijer Andrej Plenković rekao je kako je riječ "isključivo o manjoj modifikaciji postojeće karte izbornih jedinica, pri čemu će samo 22 posto birača promijeniti izbornu jedinicu u kojoj su sada", prenosi index.hr.

Kako bi argumentirao tvrdnju da se rade tek manje modifikacije, nastavlja Index, premijer je naveo da će čak 78 posto birača, odnosno četiri petine ostati u izbornim jedinicama u kojima su i trenutno.

"Izrazito mala odstupanja, koja u potpunosti novu arhitekturu izbornih jedinica stavljaju u zakonit kontekst onoga što je trenutno propisano, a to je plus-minus 5 posto. Dakle, ovo je najbliže tome da imamo praktički do u glas jednak broj birača po izbornoj jedinici, što je, naravno, nemoguće", rekao je.

Kada je riječ o Varaždinskoj županiji, ona ostaje cjelovita u III. izbornoj jedinici zajedno s Međimurskom i Krapinsko-zagorskom županijom, međutim u tu izbornu jedinicu kojoj je Varaždinska županija i do sada pripadala više neće spadati Koprivničko-križevačka županija nego sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, tj. općine: Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća.

Komentari