#prekinimošutnju

''Mlada doktorica počela me šivati na živo''- evo loših iskustava žena iz varaždinske Opće bolnice

Udruga RODA je na Facebooku počela prikupljati ispovijesti žena iz cijele Hrvatske koje su zatim predali Ministarstvu zdravstva.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.10.2018. 09:25

Zadnja izmjena: 16.10.2018. 10:38

Nakon što je zastupnica MOST-a Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru opisala kako su joj nakon sponatnog pobačaja liječnici napravili kiretažu bez anestezije, počele su se javljati mnoge žene koje su proživile isto, a udruga RODA zatim je na Facebooku počela prikupljati ispovijesti žena iz cijele Hrvatske koje su zatim predali Ministarstvu zdravstva.

Među brojnim ispovijestima na Facebook stranici, našle su se i neke žene koje su opisale svoja neugodna iskustva iz varaždinske bolnice, a ovo su samo neke od njihovih priča..

Rađena mi je epiziotomija. Prije šivanja sam dobila anesteziju, ali je svejedno boljelo više nego sam porod. Više od mjesec dana poslije poroda nisam mogla sjedit ni normalno hodati. Jela sam stoječki . Plakala sam na zahodu dok sam obavljala nuždu. Taj zvuk škara i rezanja nikad neću zaboraviti.
Na porodu se pojavila mlada doktorica koja me počela šivati na živo. Ne sjećam se boli trudova, ni boli izgona ali se jako dobro sjećam svakog uboda iglom. Još i danas imam problema pri odnosu i sportskim aktivnostima jer nije dobro sašila. Uz to je estetski katastrofa.
Šivanje se izvodi bez mog pristanka . Jest da su u pitanju samo dva šava ali sam vrištala ko nikad, boljelo me za poluditi. Porod ni približno toliko nije bolio. U jednoom trenutku je primalja pitala doktoricu što to mi to radi. Tu bol nikada neću zaboraviti, porođajnu da, ali ovu ne.
Sestra klekne, uzima žlicu  poput one za obuvanje cipela, stavlja na vrat maternice i  vuče prema dolje, a doktorica uzima ogledalo : stavlja tampone , kad sam već gore odluči da će uzeti komad tkiva. Od silnog zapomaganja i urlanja i osjećaja da ću istrgnuti metalnu ogradu kreveta stalno se ljute na moju preosjetljivost  dobivam 6 injekcija u maternicu i 1  u ruku. Bol nije nestala, osjetila sam kako struže, ali nisam mogla izustiti ni riječi...
Zbog cista na jajniku i obilnog krvarenja morala sam na kiretažu . Nisam imala vezu , a mislila sam da i ne trebam u 21. stoljeću . Ipak bilo je bez anestezije.Bol, nevjerica, povrijeđenost, suze . Zašto je dopunsko osiguranje?

 

Komentari