EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Prelaze li učenici ponovno na online nastavu?

Za smirivanje stanja u školama, načelnik Stožera civilne zaštite Božinović rješenje vidi u produženju jesenskih praznika, dok ministar znanosti i obrazovanja Fuchs smatra da bi se odluka o nastavi na daljinu trebala donositi na lokalnoj razini.
Objavljeno: 26.10.2021. 08:41

Zadnja izmjena: 26.10.2021. 08:46

Foto: Ilustracija

Prema podacima hrvatskih epidemiologa, svaka peta osoba pozitivna na koronavirus dolazi iz obrazovnog sustava, a u Varaždinskoj županiji trećina novozaraženih su djeca školske dobi.

Kako prenosi HRT, načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović je rekao kako će se nastaviti razgovori vezano za činjenicu da gotovo 25 % novozaraženih dolazi iz školskog sustava te kako bi se moglo iskoristiti nadolazeće blagdane da se eventualno, ona dva radna dana u tom tjednu ne ide u školu. Božinović rješenje za smirivanje stanja u školama vidi u produljenju jesenskih praznika koji, prema školskom kalendaru, traju do 3. studenoga. Ipak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs smatra da bi se odluka o prelasku na nastavu na daljinu i dalje trebala donositi na lokalnoj razini, sa čime se slažu i epidemiolozi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja trenutno ne namjerava mijenjati kalendar školske godine i produljiti praznike početkom studenog, no postoji mogućnost ponovnog prelaska na online nastavu. 

- Sve mjere ostaju iste kao što su i bile. Naš model se pokazao jako dobrim prošle godine, onaj preuzet od Svjetske zdravstvene organizacije, da pače sve ostale zemlje su upravo prešle na taj model. Bitna stvar s epidemiološke pozicije, da djeca, ajmo reći nisu grupirana u školi. Prema tome, nemojmo micati praznike. Ali online nastava je moguća, možemo prijeći bilo kada na online nastavu, to smo i prošle godine. Imamo sve pripremljeno i kontinuirano se radi. Praznici su definirani nastavnim kalendarom za školsku godinu, mogu se raditi eventualno neke male izmjene, ali to poremeti čitave satnice u svim školama. Ne kažem da je nemoguće, ali je svakako komplicirano. Možda prijeđemo na nekakve oblike online nastave, ali to ćemo još vidjeti - rekao je Fuchs.

Komentari