pomoć ukrajincima

Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine bit će u varaždinskoj Areni

Objavljeno: 01.03.2022. 10:07

Zadnja izmjena: 01.03.2022. 10:11

Osim što su se građani Varaždina brojnim objavama na društvenim mrežama solidarizirali s građanima Ukrajine, poduzimaju se konkretni koraci kako bi se Varaždin pripremio za  pružanje pomoći ljudima koji bježe od ratnih zbivanja.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin već radi na evidentiranju izbjeglica i pružanju pomoći. Tako se pozivaju osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu na području Varaždina i okolnih 10 općina, da se jave u GDCK Varaždin  na broj 042/214-496, [email protected],  kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć.

Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, a da su na području Varaždina i okolnih 10 općina, molimo da se jave na e-mail: [email protected]  ili na broj 042/214-496. Prevoditelji sa ostalih područja javljaju se u HCK na [email protected]  Također, pozivaju se građani koji nude privatni smještaj izbjeglicama da se prijave  u Ravnateljstvo civilne zaštite na: [email protected] .

Pokrenute su i potrebne predradnje kako bi se u slučaju potrebe u što kraćem roku uredio prihvatni centar za izbjeglice. Najizglednije je da će prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine biti oformljen u maloj dvorani Gradske sportske dvorane Varaždin, varaždinske Arene uz Dravu. Uz smještaj i prehranu, u tim centrima pružat će se i psihosocijalna podrška osobama, odnosno obiteljima koje su pobjegle od ratnih zbivanja. Prihvatni centar bit će prilagođen kraćem zadržavanju izbjeglica koje će nastaviti svoje putovanje prema drugim destinacijama u Europi.

Komentari