u županiji

Prijem za pukovnika HV-a koji je iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi MIG

Objavljeno: 11.02.2022. 16:42

Zadnja izmjena: 11.02.2022. 17:03

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je prijem za umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića koji je prije trideset godina preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

Podsjetimo, pripreme za prelet pilota Borovića trajale su mjesecima. Sam let prošao je dramatično i sve što je moglo, od početka je krenulo naopako. Zakompliciralo se vremenski, kasnilo je polijetanje, a u Pulu je Danijel Borović sletio na zadnjim kapima goriva i uz samo nekoliko svjetala uzduž devastirane piste.

Župan je rekao kako se cijela Hrvatska, a napose Varaždinska županija moraju ponositi ovim hrabrim i  domoljubnim činom. - Čestitam umirovljenom pukovniku, nekadašnjem ratnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na dobivenom odličju Red kneza Domagoja s ogrlicom od strane Predsjednika RH. To odličje mu služi kao ponos, a u isto vrijeme kao zahvala za sve ono što je učinio za vrijeme Domovinskog rata. Naime, prelet borbenim zrakoplovom iz neprijateljske vojske odnosno vojne baze Željava za Pulu je svakako čin vrijedan divljenja i poštovanja - rekao je župan.

'Ovo je moj prvi prijem u Županiji'

Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Danijel Borović zahvalio je županu na prijemu naglasivši kako je župan Anđelko Stričak prvi župan koji ga je primio te mu čestitao na herojskom podvigu.

Danijel Borović je za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Umirovljen je 2003. godine na osobni zahtjev.

Komentari