apel građanima

Prijavite slobodne kapacitete za smještaj raseljenih osoba, Vlada će podmirivati troškove

Objavljeno: 25.03.2022. 08:50

Zadnja izmjena: 25.03.2022. 08:50

Na području Varaždinske županije se na današnji dan nalaze ukupno 394 raseljene osobe iz Republike Ukrajine.

U kolektivnom smještaju u Domu 2 u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinskim Toplicama nalazi se 100 osoba, u hotelu Turist 65 osoba, u prihvatnom centru u Maloj dvorani Arene Varaždin 32 osobe, dok je 197 osoba u privatnom smještaju. Budući da ruska agresija na Ukrajinu ne jenjava, za očekivati je sve veći dolazak raseljenih osoba, stoga župan Anđelko Stričak upućuje apel građanima iz Varaždinske županije.

- Postojeći smještajni kapaciteti su gotovo popunjeni. Stoga apeliram na sve građane koji imaju slobodnih smještajnih kapaciteta da se jave civilnoj zaštiti na e-mail [email protected] Također, zahvaljujem svima do sada uključenima, od volontera Crvenog križa do stožera civilne zaštite na angažmanu da građanima Ukrajine boravak kod nas učine što bezbolnijim – rekao je.

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju. Vlasnicima stambenih jedinica troškovi će se podmirivati na temelju ugovora o najmu sklopljenih s Ministarstvom unutarnjih poslova - Ravnateljstvom civilne zaštite, na rok od šest mjeseci s mogućnošću produženja najviše do godinu dana.

Najviši iznos troškova korištenja stambene jedinice može iznositi 3.600 kuna mjesečno. Više informacija je dostupno na službenoj stranici Vlade RH, kao i Odluka dostupna.

Komentari