savjet

Pripremite keš jer postoji mogućnost da bankomati neće raditi oko Nove godine

Objavljeno: 25.11.2022. 08:39

Zadnja izmjena: 25.11.2022. 08:42

Još je nešto više od mjesec dana do uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, a kako piše Novi list, oko Nove godine očekuje se zastoj u radu bankomata, kartičnog, internet i mobilnog bankarstva.

Proces prelaska na euro dosta je složen, prije svega za banke koje moraju prilagoditi svoje IT sustave novoj valuti, što uključuje rad bankomata koji od 1. siječnja moraju isplaćivati isključivo eure, potom digitalnih kanala plaćanja, online bankarstva, kartičnog plaćanja itd., sve s ciljem da se klijentima, građanima, omogući nesmetano plaćanje i raspolaganje novcem.

Duljina prekida razlikovat će se od banke do banke, a neke su banke klijentima već savjetovale otprilike upravo to – da na doček nove 2023. ponesu gotovinu. Bankomati koji budu radili, iza ponoći s 31. prosinca na 1. siječnja isplaćivat će samo eure.

Podsjetimo, građani do ponoći, odnosno do kraja ove godine, smiju plaćati isključivo kunama jer je sve do tada kuna službena valuta i sredstvo plaćanja, a kada stupimo u Novu 2023. moći će se naravno plaćati eurima, ali još uvijek i kunama, sve do 15. siječnja, od kada će se moći plaćati samo eurima. No, od 1. siječnja sva će prodajna mjesta morati uzvraćati eure.

Komentari