Biserka Zajec, prof. engleskog i francuskog jezika na Gospodarskoj školi Varaždin prisustvovala je stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje i Memoriala de la Shoah u Parizu, Francuskoj pod nazivom „ Holokaust i genocidi 20. stoljeća“ od 24. do 29.11.2019. nakon što joj je dodijeljena stipendija AZOO-a za stručno usavršavanje.

Na seminaru je sudjelovalo petnaest nastavnika društvenih predmeta iz cijele Hrvatske u pratnji stručnih savjetnica iz AZOO-a. Seminar se održavao u Memorijalu Holokausta u Parizu („Le Mémorial de la Shoah“).

Cilj stručnog skupa je bio omogućiti sudionicima da prošire vlastito znanje o holokaustu kroz detaljan uvid u različite aspekte stradanja Židova i Roma u razdoblju prije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u nacističkoj Njemačkoj te višijevskoj Francuskoj, ali i usavršiti vještine poučavanja o ovoj temi primjereno dobi i predznanju učenika. Sastavni dio seminara je također bio vođeni obilazak stalnog postava Memorijala u Parizu te obilazak područja logora i Memorijala u Drancyju (sabirni logor kraj Pariza odakle su Židovi bili deportirani većinom u Auschwitz).

U Drancyju su sudionici seminara imali priliku poslušati svjedočanstvo Yvette Lévy koja je preživjela Auschwitz. Neke od ostalih tema zastupljenih na seminaru bile su antisemitizam i društvene mreže, novi oblici antisemitizma, diskriminacija Roma i teorije zavjere na društvenim mrežama

Komentari

03.12.2019. 09:21h Zadnja izmjena: 03.12.2019. 09:24