odobrena sredstva

Projekti Srednje škole Ivanec i Gospodarske škole Varaždin odabrani za sufinanciranje projekata o medijskoj pismenosti

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.03.2022. 12:28

Zadnja izmjena: 29.03.2022. 12:31

Projekti Srednje škole Ivanec i Gospodarske škole Varaždin jedini od srednjih škola odabrani za sufinanciranje u okviru natječaja za medijsku pismenost.

Agencija je odobrila financiranje projekta iznosom od 7.000 kuna za Srednju školu Ivanec i 5.000 kuna za Gospodarsku školu, a zahvaljujući tome će biti proveden niz edukativnih i zanimljivih aktivnosti.

O odabranim projektima...

Ivanečki projekt „KAMP - Kritički aspekti medijske pismenosti“ namijenjen je gimnazijskim učenicima, novinarsko-literarnoj skupini, ali i svim zainteresiranim građanima koji će moći sudjelovati na organiziranim predavanjima u školi. Obuhvaća radionice o clickbait novinarstvu, medijskim vrstama, problemu i prepoznavanju dezinformacija, influencerima, kao i predavanja o medijskim navikama u Hrvatskoj, budućnosti medija, projekciju prigodnog dokumentarnog filma s vođenom raspravom, te posjete lokalnim i nacionalnim medijima. 

Druga najveća srednja škola u Varaždinskoj županiji želi pak redovno izdavati školski list „GoŠko“, koji će kao standardne rubrike sadržavati teme iz područja medijske pismenosti. Izrađivat će se u digitalnom alatu Canva i bit će dostupan u online i tiskanom obliku, kao i u obliku internetske stranice. Školski list će izrađivati tim od 15 učenika koji će samostalno istraživati teme o medijskoj pismenosti (npr. problem dezinformacija, sigurnost na internetu, nasilje u medijima, medijski stereotipi, vrste medija, prikriveno oglašavanje, utjecaj medijskih sadržaja na djecu i mlade i slične).

U okviru projekta održat će se i brojne edukacije pa će projekt „Uz Goško medijski su pismeniji svi: i učenici i odgojno obrazovni djelatnici!“ također omogućiti učenicima i odgojno obrazovnim djelatnicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije stjecanje medijskih znanja i vještina kroz pripremu školskih novina te informiranje o važnosti medijske pismenosti.

Komentari