živa rasprava

Tuča nas je poharala bolje nego Međimurce, jer njih štite mađarske rakete?

Jenkač smatra kako su upravo zbog toga što Mađarska koristi sustav protugradne obrane Međimurci prošli bolje prilikom posljednjeg nevremena...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.10.2022. 10:45

Zadnja izmjena: 18.10.2022. 10:46

Nakon tuče koja je nanijela veliku štetu na području Varaždinske županije, o protugradnoj obrani najprije je u eTV studiju govorio županijski vijećnik SDP-a Mario Klapša, a sada i saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač.

Podsjetimo, Klapša je u našem studiju rekao kako će SDP inicirati vraćanje ili barem preispitivanje vraćanja raketne obrane od tuče dok Jenkač smatra kako bi se protgradnom obranu smanjile posljednice tuče iako je, kaže, struka podijeljena oko njezine učinkovitosti.

- Ono što kažu ljudi iz iskustva je da protugradna obrana ne rješava apsolutno svu tuču, ali napravi sljedeće: da ovakvu tuču koja je bila veličine teniskih loptica, neke su bile i spojene, pa to je kao da vam "kamenčina" od tri ili četiri kile padne na glavu. Ono što radi protugradna obrana je da usitni tu tuču i ta sitna tuča više nema takvih negativnih efekata jer je ova tuča razbijala stakla i sve uništila, a da ne velimo što je napravila goricama - rekao je Jenkač. 

'Međimurci su bolje prošli'

Jenkač smatra kako su upravo zbog toga što Mađarska koristi sustav protugradne obrane Međimurci prošli bolje prilikom posljednjeg nevremena, a sada se prema njegovim saznanjima problem javlja zbog toga što se DHMZ želi odmaknuti od upravljanja protugradnom obranom. Smatra pritom kako ne bi bilo dobro da se ona prebaci na jedinice lokalne samouprave, koja ne raspolaže kadrovima kojo su obučeni za to.

 

Komentari