demografske promjene

eTV - Stranaca uskoro za grad veličine Ludbrega, Čačić: Religija je važna kod tog pitanja

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.12.2022. 09:28

Zadnja izmjena: 04.12.2022. 13:55

Varaždinska županija broji oko 160.000 stanovnika, a predsjednik Reformista procjenjuje da će broj stranih radnika do 2030. dosegnuti njih oko 8.000, odnosno pet posto populacije kao i u cijeloj Hrvatskoj. Sada ih je četiri tisuće koji nisu stalno nastanjeni.

Za Čačića nije sporno da kao država i društvo moramo voditi računa o svim aspektima te problematike. Oko osam tisuća ljudi, primjerice, danas broj grad Ludbreg.

- O tome sam govorio pred 20 godina, pa je izazvalo totalni šok i kritike. Tada sam govorio da, kada se isprazni rezervoar, naročito Bosne, da će nam Ukrajina biti ozbiljan potencijal. Nije bilo nikakvog rata. Zato jer su nam bliski po mentalitetu, jer ih je lako inkorporirati. Moramo voditi o tome računa, kao i o tome da dio koji se odnosi na kulturološke navike ne bude u… Naravno da je tu i religija važna, bez obzira što ja cijenim svaku religiju. Nije o tome riječ. Ali, postoje neki standardi koje neke religije propisuju, a koji nisu kompatibilni s našim recimo prehrambenim navikama i nekim drugim. Dakle, mora država o tome voditi računa i raditi na tome da, ako je ikako moguće, dovodimo kvalitetnu radnu snagu, visokoobrazovnu i demografski potentnu – kaže Čačić i zaključuje kako je zajednički interes da se stranci inkorporiraju u društvo, kao što su se Bošnjaci ili Slovenci do sada.

U tom pogledu pozdravlja i Centar inkluzije koji najavljuje Županija.

 

Komentari