podaci eurostata

RASTE CIJENA RADA U uslužnom sektoru u Hrvatskoj bruto satnica 81 kunu

Prema pisanju Jutarnjeg, satnica radnika u hrvatskom gospodarstvu u prošloj je godini iznosila 81,2 kune, ili 10,9 eura.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.04.2019. 08:38

Zadnja izmjena: 15.04.2019. 08:42

Izvor: Jutarnji.hr

Prema pisanju Jutarnjeg, satnica radnika u hrvatskom gospodarstvu u prošloj je godini iznosila 81,2 kune, ili 10,9 eura. Povećanje je to bruto primanja radnika u gospodarstvu za oko osam posto, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta cijene sata rada u EU u prošloj godini, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Najveću bruto satnicu, 85,1 kunu ili 11,5 eura, u hrvatskom je gospodarstvu lani imao uslužni sektor, otkrivaju podaci Eurostata. Riječ je ponajprije o turizmu i ugostiteljstvu, djelatnostima koji čine lavovski dio hrvatske ekonomije, a koje se posljednjih godina suočavaju s velikim nedostatkom radnika.

Kako piše Jutarnji, podaci Eurostata nisu potpuni, budući da se odnose na tvrtke s 10 i više zaposlenih i ne obuhvaćaju javnu upravu i poljoprivredni sektor. Kada bi se u kalkulacije uključili i u nas veliki javni sektor i poljoprivreda, onda bi i rast cijene sata rada u Hrvatskoj, smatra Željko Lovrinčević sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, bio manji i kretao bi se oko pet posto na razini cijeloga gospodarstva, tim više što se zaposlenima u državnoj upravi i javnim službama lani nije mijenjala osnovica za obračun plaća.

 

Komentari