dugogodišnji izazovi

eTV - Ravnatelj Glazbene škole Varaždin upozorava: 'Ovo će se Varaždinu događati sve češće i češće'

Ravnatelj je istaknuo kako su trenutno u intenzivnoj suradnji sa izvođačima obnove i dogradnje škole...
Objavljeno: 08.02.2024. 12:10

Zadnja izmjena: 08.02.2024. 12:13

- Ne mogu zamisliti da bi bio ravnatelj bilo koje druge škole, osim Glazbene škole u Varaždinu - ističe njen dugogodišnji ravnatelj, nedavno odabran po treći put, Davor Matačić. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za obnovu i dogradnju same škole.

Ravnatelj je istaknuo kako su trenutno u intenzivnoj suradnji sa izvođačima te dodaje kako će do kraja kolovoza najvjerojatnije imati cijelu projektnu dokumentaciju. Zaključuje da bi time škola mogla dobiti koncertnu dvoranu za vlastite potrebe, a možda i za cijeli grad, ali trenutno je prerano o tome govoriti. 

- Najvažniji cilj obnove jest podizanje kvalitete umjetničkog obrazovanja, što podrazumijeva postojanje koncertne dvorane koja bi zadovoljila osnovne parametre. Dakle, veličina pozornice trebala bi biti dovoljna barem za simfonijski orkestar, a to bi zadovoljavalo potrebe škole, ali i grada. Nemamo prostor na koji stane malo veći ansambl – ističe Matačić.

'Nemamo uvjete ni kapacitete'

Još jedan od izazova s kojim se suočava Glazbena škola, ali i sam Varaždin jest manjak smještajnih kapaciteta. Primjer je natjecanje, koje s godinama privlači sve više ljudi, 'Jurica Murai'.

- To će se Varaždinu događati sve češće i češće. Neki dan sam primio pismo organizatora Svjetskog skupa puhača koji žele natjecanje održati u Varaždinu 2025. i najavljuju veliki broj dolazaka. Od roditelja i profesora često čujem da su natjecatelji smještani dosta dalje od grada. Morat će se razmišljati o tome da se stvore uvjeti i kapaciteti za takva događanja. Varaždin može biti privlačan kroz čitavu godinu. Smještajni kapaciteti su puni u vrijeme baroknih večeri, Špancira, Adventa, a i naša dvorana je zauzeta 200 dana u godini. I to nešto govori!

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić pogledajte ovdje: 

 

Komentari