istina o nestalima iz pahinskog

Ravnatelj Saša Bezuh 'Nestali najčešće odu kod svojih roditelja i onda ih se ubrzo vrati'

Objavljeno: 22.09.2016. 19:45

Zadnja izmjena: 22.09.2016. 22:06

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

U javnosti se nerijetko širi panika kada se gotovo na dnevnoj osnovi izvješćuje o nestancima mladih. S obzirom da smo na pisanje ovog članka bili potaknuti nekim nestancima iz Odgojnog doma Ivanec - poznatijeg kao Pahinsko - obratili smo se ravnatelju Doma Saši Bezuhu za dodatne informacije.

- Kad pogledate nacionalni popis nestalih mladih osoba, ubrzo shvatite da se uglavnom radi o onima koji se nalaze u odgojnim domovima. - objašnjava staloženo gospodin Bezuh.

Što se točno dogodi kad netko "nestane"?

- Ili se netko udalji iz doma ili se ne vrati s dopusta. Mi smo to dužni prijaviti policijskoj postaji Ivanec, osobito kad se radi o korisnicima koji su ovdje po sudskoj odluci. I prije te prijave mi ih krenemo tražiti po okolici, ali najčešće oni znaju kako da odu a da ih se ne uhvati odmah. Onda ipak policija mora stupiti na scenu, obavještava se postaja iz matičnog mjesta i osoba se vodi kao nestala.

Zar nemate neki poseban sustav nadzora?

- Kao što i sami vidite, mi nismo zatvor i ne možemo spriječiti ovakve nestanke. Odgajatelji su dužni u svako doba znati gdje im se nalazi koji korisnik i oni reagiraju čim primijete nečiju odsutnost.

Postoji li neki obrazac gdje odu ovi "nestali"?

- Najčešće odu kod svojih roditelja - treba znati da  ih ima velika većina naših korisnika. Neki odu kod svojih prijatelja, čak i kod bivših korisnika našeg doma.

Onda ih, pretpostavljamo, policija brzo pronađe?

- Ovisi od slučaja do slučaja i od policijske postaje. Čini mi se da ih katkad ne traže odmah doma - iako je to prvo mjesto gdje treba pogledati. Nekada odu doma, pa roditelji slažu da dijete nije tamo, a policija nema nalog za pretres. Uglavnom, nađe ih se nakon par dana, a katkad i nakon par tjedana. Nedavno nam je jedan korisnik "nestao" otišavši u udaljeno mjesto gdje inače živi i sam se prijavio policiji. Znao je da nećemo odmah doći po njega, pa je tako sebi ishodio par dana slobodnog. A ima i roditelja koji sami vrate svoje dijete nakon par dana.

I što onda kad ih se nađe?

- Policija ih dovede u prihvatni centar i onda ih ili oni preprate ili mi odemo po njih, ovisi o situaciji. Mi imamo obična vozila, nemamo ona specijalna za prijevoz uhićenih. Obično se uhvaćeni mirno prepusti nama, a katkad odmah pokušava pobjeći. Onda se mora koristiti policijsko vozilo.

Što radite s korisnikom kojega tako uhvatite? Kaznite li ga?

- Jedina kazna u takvim slučajevima jest zabrana dopusta. Ali ne smijete pretjerati s takvom kaznom, jer oni žele otići na dopust i vidjeti svoje roditelje i društvo. Ako im, primjerice, zabranite dopust na tri mjeseca - oni će onda opet pobjeći.- zaključuje gospodin Bezuh.

Komentari