okrugli stol

Razdoblje pred nama obilježit će geotermalna energija u čemu Varaždinska županija ima ogromni potencijal

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.10.2022. 10:32

Zadnja izmjena: 08.10.2022. 10:32

Posljednjih su nekoliko desetljeća obilježila ulaganja u vjetroelektrane i solarne panele, a prema predviđanjima, naredno će razdoblje obilježiti eksploatacija geotermalnih izvora.

Upravo je to bila tema okruglog stola održanog u Varaždinkim Toplicama s ciljem promoviranja geotermalnog potencijala sjeverozapadne Hrvatske, područja koje koje obuhvaća Varaždinske Toplice, Legrad, Draškovec i Mali Bukovec. S ciljem iskorištavanja geotermalne energije na području sjeverne Hrvatske, 2019. godine Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec osnovale su javnu tvrtku Bukotermal.

- Polako se spremamo ući u završnu fazu istražnih radova, natječaj smo dobili, istražni radovi su u tijeku oko dvije godine i još očekujemo otprilike godinu dana aktivnosti u tom prostoru, prije nego što ćemo krenuti s aktivnostima najvjerojatnije izgradnje prve faze geotermalne elektrane i takozvanog kaskadnog korištenja toplinske energije. Radi se o relativno malom postrojenju koje zasad predviđamo, 2 megavata, međutim daljnje faze razmišljaju o puno većim količinama iskorištavanja toplinske energije u tom prostoru – istaknuo je direktor tvrtke Ante Klečina.

Dodao je da uz proizvodnju električne energije postoji i mogućnost korištenja toplinske energije iz tih izvora, paralelno, takozvanim kaskadnim principom.

- U tom kraju veliki je potencijal cvjećarske proizvodnje, mnogo je pilana i pogona koji trebaju energiju za sušenje drveta i slično i sve će se to s vremenom vjerojatno koristiti energijom iz geotermalnih izvora koji će se na tom mjestu razvijati – zaključio je Klečina.

Kroz nekoliko godina upravo bi to moglo Varaždinsku županiju učiniti energetski neovisnom te dodatno potaknuti razvoj cvjećarstva, ali i ostale industrije.

Komentari